Pasta z kurczaka i bakalii
...czyli świetny pomysł na wykorzystanie resztek pieczonego lub gotowanego kurczaka. Przepis znalazłam w starym "Poradniku Domowym". Ta pasta jest przepyszna. Świetnie komponuje się z pieczywem każdego rodzaju - i z pszenną bułką, i z żytnim chlebem, i z krakersami czy tartaletkami :)
PASTA Z KURCZAKA I BAKALII
- 250g ugotowanego lub upieczonego mięsa kurczaka,
- 50g drobno pokrojonych orzechów włoskich,
- 50g drobno pokrojonych migdałów,
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- pół szklanki śmietany,
- łyżka majonezu,
- łyżka oliwy,
- odrobina soku z cytryny,
- przyprawa do kurczaka (opcjonalnie),
- sól i pieprz
Bułkę zalać śmietaną, wymieszać, przykryć i odstawić na pół godziny. Mięso drobno pokroić, dodać namoczoną bułkę, sok z cytryny i oliwę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem (a także przyprawą do kurczaka jeśli używamy gotowanego mięsa), starannie zmiksować, a następnie wymieszać z migdałami, orzechami i majonezem.
0 komentarze