Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta cytrynowa (Key lime pie)

By 22:57 , ,

Jeśli oglądaliście trzeci sezon "Dextera", z pewnością pamiętacie wątek, w którym ciężko chora Camilla, przyjaciółka Dextera, prosi go o przysługę - przed śmiercią chciała ostatni raz zjeść idealną tartę cytrynową. Nie było to wcale łatwe zadanie, ponieważ przemysłowe wyroby z okolicznych cukierni dalekie były od ideału ciasta, które Camilla pamiętała z dzieciństwa. Camilla dała Dexterowi pewne wskazówki - oryginalna amerykańska tarta cytrynowa powinna zawierać skondensowane mleko i nie mogła być zagęszczana żelatyną. 

Key lime pie, czyli tarta cytrynowa, nie pojawiła się w tym serialu tak całkiem przypadkowo - jest to tradycyjny deser pochodzący z Florydy, a akcja "Dextera" rozgrywa się właśnie w Miami. Key lime pie jest symbolem Florydy tak, jak tort Sachera jest symbolem Wiednia.  

Szukając idealnego przepisu na tartę cytrynową, natknęłam się na masę różnych receptur, jednak najbliższy oryginałowi wydał mi się ten pochodzący z "Księgi Smaków Świata". Spód z kruszonych ciasteczek i masła oraz masa na bazie słodzonego mleka skondensowanego i żółtek. Przygotowanie ciasta nie nastręczyło mi żadnych problemów, masa ładnie się ścięła, a po schłodzeniu smakowała obłędnie pysznie. Krem okazał się lekki i orzeźwiający, z idealnie wyważonymi proporcjami między kwaskowatością a słodyczą. Całości dopełniała lekka czapeczka z bitej śmietany. 
Inne przepisy na cytrynową tartę też pewnie kiedyś wypróbuję, żeby mieć porównanie. Ale póki co - gorąco polecam właśnie tę :)




 

KEY LIME PIE - AMERYKAŃSKA TARTA CYTRYNOWA
spód:
  • 150g pełnoziarnistych herbatników,
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów pekan (włoskie też mogą być),
  • 1 łyżka cukru cukru,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 100g masła 

nadzienie:
  • 4 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego,
  • 2/3 szklanki soku z limonek i/lub cytryn (ja wycisnęłam 2 limonki i 2 cytryny)

na wierzch:
  • 150-200ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 limonka pokrojona w cienkie plasterki

Spód: Herbatniki zmielić bardzo drobno w blenderze razem z orzechami, dodać cukier i skórkę z cytryny. Dodać roztopione masło i mieszać, aż wsiąknie w herbatniki. Tak powstałe ciasto o konsystencji mokrego piasku przełożyć do formy na tartę (tortownica też może być) o średnicy 24 cm i dokładnie wylepić dno oraz brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 10 minut. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.

Nadzienie: Żółtka i jajko ucierać ze skórką z cytryny przez kilka minut, aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie, cały czas miksując, dodawać wąskim strumyczkiem mleko skondensowane, a potem sok z cytryny. Odstawić na 15 minut, aż masa lekko zgęstnieje.
Wylać masę na kruchy spód. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec 25 minut. Masa powinna stężeć. Wyjąć, ostudzić, a następnie włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Wierzch: Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder (można dodać też trochę cukru wanilinowego). Ozdobić nią ciasto, najlepiej przy pomocy szprycy. Na koniec udekorować plasterkami limonki.














Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Nie ma nic lepszego dla Cytryny niz tarta cytrynowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada oblednie pysznie. Uwielbiam cytrynowe smaki :)

    Widze, ze wreszcie zdecydowalas sie na zmiany :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, nietypowe pytanie. Dlaczego poprzedni przepis został zmodyfikowany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis nie został zmodyfikowany :) Podmieniłam jedynie zdjęcia na ładniejsze, żeby zachęcić więcej osób do jej wypróbowania :) dodałam także w tytule amerykańską nazwę tego ciasta, ale to wciąż jest ten sam przepis :)

      Usuń
  4. Chociażby zmiana z 5 żółtek na 4 żółtka i jedno całe jajko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację :) Zupełnie o tym zapomniałam. Ostatnim razem zrobiłam w ten sposób i uznałam, że tarta ma nieco bardziej zwartą konsystencję, co mi bardziej odpowiadało. Ale to jedyna zmiana w tym przepisie. Mam nadzieję, że Ci to nie przeszkadza :) Zachęcam to wypróbowania tarty :)

      Usuń
  5. Zrobiłam, tarta jest bardzo dobra. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje :) pozdrawiam!

      Usuń