Sałatka jajeczna z jabłkiem i orzechami
Kolejna sałatka z chrupiącym akcentem, tym razem orzechowym. Robiłam ją już jakiś czas temu i powinnam była już dawno wkleić tu ten przepis, ale ja to chyba jestem mistrzynią w odkładaniu wszystkiego na ostatnią chwilę. Obudziłam się na parę dni przed Wielkanocą z masą przepisów i w efekcie dodaję 2 notki dziennie, jak szalona jakaś.
No nic. Najwyżej potem zrobię sobie wakacje od bloga ;)
SAŁATKA JAJECZNA Z JABŁKIEM ORZECHAMI
- 5 jaj ugotowanych na twardo,
- 3 cebulki dymki,
- 2 jabłka,
- 150 g żółtego sera (np. gouda),
- 100 g wyłuskanych orzechów włoskich,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- sok z cytryny,
- cukier,
- sól,
- pieprz
Jajka obrać i pokroić w kostkę. Białe części cebulki pokroić w piórka, wrzucić do miski, posypać szczyptą soli i odstawić. Orzechy grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, po czym skropić sokiem z cytryny. Ser pokroić w kostkę podobnej wielkości co jabłka. Do miski z cebulą dodać jajka, jabłka, ser i połowę orzechów. Wszystko razem wymieszać
Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku. Polać sałatkę, wymieszać, wierzch posypać resztą orzechów oraz posiekaną zieloną częścią dymki.
0 komentarze