Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto rumowo-cytrusowe

By 23:22 ,

To ciasto robiłam już kilka razy. Pomyślałam sobie, że z powodu swojego żółciutkiego koloru znakomicie pasuje do Świąt Wielkanocnych :) Jest bardzo aromatyczne, zauroczył mnie ten rumowo-cytrusowy mariaż. Wadą ciasta jest niestety to, że dość szybko traci wilgotność. Ale przecież zawsze można popić filiżanką herbaty lub kubkiem mleka... :)

Przepis pochodzi z książki "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd".

Photobucket

CIASTO RUMOWO-CYTRUSOWE 

  • 250 g mąki pszennej,
  • 80 g mąki kukurydzianej,
  • 5 jajek,
  • 120g masła lub margaryny,
  • 200g cukru,
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • 50 ml rumu,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • skórka otarta z połowy pomarańczy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy

Utrzeć masło z cukrem, dodając po kolei jaja. Dalej miksując, dodać mąkę wymieszaną z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, następnie stopniowo wlewać rum, soki owocowe i starte skórki cytrusowe. Przelać do niedużej, podłużnej foremki (długość 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 190 stopniach przez około godzinę (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
Po wystygnięciu polać lukrem zrobionym z podgrzanego soku cytrynowego (kilka łyżek) i cukru pudru (daję na oko).


Photobucket

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze