Obsługiwane przez usługę Blogger.

Greckie ciasto wielkopostne

By 11:18 , ,

Grecy nawet w Wielki Post nie mogą się obyć bez słodkiego ciacha... Zupełnie jak moja rodzina ;) Myślałam, że przed Świętami odpoczniemy sobie trochę od słodyczy, ale jednak łakomstwo wzięło górę. A nazwa "wielkopostne" zadziałała jak najlepsze usprawiedliwienie. No bo: skoro oni mogą, to dlaczego nie my??? :)

Ciasto nie zawiera jajek ani nabiału (i chyba tylko dlatego jest "postne", bo bakalii już nie poskąpiono :P ), jest mocno słodkie (jak to greckie...), z wyraźnym cynamonowym aromatem. Bardzo nam smakowało :) Po upieczeniu ciasto lekko opada, ale nie tworzy się zakalec.

Przepis wzięłam z książeczki "Grecja od kuchni" J. Pałęckiej i O. Sobańskiego.






GRECKIE CIASTO WIELKOPOSTNE 

  • 300g mąki,
  • 250g cukru,
  • 2/3 szklanki oliwy (można zastąpić olejem),
  • szklanka soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego),
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 100g rodzynek,
  • 50g posiekanych orzechów włoskich,
  • łyżka cynamonu,
  • płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżka sody,
  • cukier puder do posypania

Zmiksować razem oliwę, cukier, sok pomarańczowy i skórkę cytrynową. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem i utrzeć na jednolite ciasto. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. Przelać do formy 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.





Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. wygląda fajnie ,ale w składnikach brak mąki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na liście składników była mąka, ale na skutek jakiegoś błędu edycji "zawinęła się" do jednej linijki z nazwą ciasta, więc nie była dobrze widoczna :) już poprawiłam :)

      Usuń