Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jajka faszerowane szynką i śliwkami

By 11:12 , ,

Są takie potrawy, które na stałe weszły do polskiej kuchni jako te, które serwuje się gościom. Jedną z nich są jajka faszerowane. Bez względu na to, czym są nadziewane, zawsze cieszą się powodzeniem, mimo że znajdują się i malkontenci, dla których takie jajka są za mało ą-ę ;)

Poniżej przedstawiam jeden z moich ulubionych przepisów. Wielkanoc za pasem, więc kto wie, może komuś przypasuje?... ;)

Photobucket

JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ I ŚLIWKAMI

  • 6 jajek,
  • 160g wędzonej szynki (najlepiej z tłuszczykiem),
  • 6 sztuk miękkich, wędzonych śliwek,
  • 1-2 łyżki majonezu,
  • łyżeczka pikantnej musztardy,
  • sól i pieprz,
  • rzodkiewki i zielenina do dekoracji

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i zmielić je w maszynce lub zmiksować w blenderze razem z szynką i śliwkami. Dodać musztardę i tyle majonezu, by masa miała odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać na połówki jaj łyżeczką albo za pomocą szprycy. Ozdobić rzodkiewką i zieleniną.


 
(przepis pochodzi z książeczki "Wielkanocne potrawy kuchni domowej")


Może zainteresuje Cię również

0 komentarze