Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wątróbka z jabłkami

By 09:01 , , ,

W dzieciństwie nie znosiłam wątróbki, ale z czasem ta niechęć minęła. Cóż, najwyraźniej do wątróbki trzeba dorosnąć ;) 
Wątróbka z jabłkami i cebulką to klasyk, który ma ogromną rzeszę wielbicieli. Nic dziwnego - połączenie charakterystycznego smaku wątróbki z kwaśno-słodkimi jabłkami jest wyjątkowo udane.

wątróbka z jabłkami

WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI
(przepis na 4 porcje)

  • 500 g wątróbek drobiowych,
  • 2 cebule,
  • 3 jabłka,
  • suszony majeranek,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia


Wątróbki dokładnie oczyścić, osuszyć na papierowych ręcznikach, większe kawałki przekroić.
Cebule obrać i pokroić w piórka. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na niedużym ogniu 1-2 minuty. Gdy nieco zmięknie, dodać jabłka i smażyć kolejne kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną (nie powinny jednak być całkiem miękkie i rozpadać się). Cebulę z jabłkami przełożyć na talerz, a na patelni rozgrzać jeszcze trochę oleju. Wrzucić wątróbkę, oprószyć pieprzem i majerankiem, smażyć po 2-3 minuty z każdej strony (wątróbka powinna pozostać lekko różowa w środku). Dodać cebulę z jabłkami, wymieszać i podgrzewać jeszcze minutę. Wątróbkę doprawić solą dopiero na samym końcu.

wątróbka z jabłkami

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze