Gofry jabłkowe
Gofry jabłkowe to coś stworzonego z myślą o jesieni. Delikatne, słodkie, pachnące cynamonem, a do tego podane z duszonymi jabłkami w sosie toffi. Czy może być lepsze comfort food na chłodne popołudnia?
W smaku gofry z dodatkiem startych jabłek to coś pomiędzy tradycyjnymi goframi a plackami z jabłkami. Tego typu gofry nigdy nie będą tak lekkie i chrupiące jak tradycyjne gofry z przepisu podstawowego, ponieważ jabłko nadaje im inną strukturę i wilgotność. Pomimo to są przepyszne, dlatego gorąco polecamy :)
GOFRY JABŁKOWE
gofry:
- 2 średnie jabłka,
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 czubata łyżka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 łyżek oleju lub stopionego masła,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli
jabłka w sosie toffi:
- 3 jabłka,
- 2/3 szklanki wody,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 50 ml śmietanki kremówki
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z mąką, mlekiem, cukrem, proszkiem do pieczenia, olejem i cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, za pomocą trzepaczki, połączyć z ciastem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, delikatnie wmieszać do ciasta.
Rozgrzać gofrownicę, za pomocą pędzelka posmarować olejem powierzchnię grzejną. Łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć 3-5 minut (w zależności od mocy gofrownicy). Usmażone gofry odkładać na kratkę do studzenia, aby nie zawilgły od spodu.
Podczas smażenia gofrów przygotować jabłka w sosie toffi. 3 jabłka obrać, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do rondelka, dodać wodę i brązowy cukier. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu ok. 5 minut, aż jabłka nieco zmiękną, a objętość płynu zmniejszy się o połowę. Dodać śmietankę i gotować jeszcze kilka minut, aż powstanie sos.
Gofry podawać z sosem jabłkowym i bitą śmietaną, można dodatkowo oprószyć je cynamonem.
(inspiracja stąd, z moimi modyfikacjami)
4 komentarze
smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńJakie cudne gofry :) muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńgofry to jest to... :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze gofry jakie jadłam do tej pory!! Przepis w 10tke 😉 dałam tylko 1.5 jabłka i wyszły perfekcyjne😊😊
OdpowiedzUsuń