Kalafior zapiekany z serem i jajkami
To kolejny prosty, lecz smaczny przepis, który wyszperałam w książce "Kaukasis" Olii Hercules. I kolejny z tych, który tak samo dobrze mógłby przyjąć się w kuchni gruzińskiej, jak i polskiej - sami przyznacie, że składniki są bardzo "swojskie". Niektórzy z Was być może podobnie przyrządzają kalafiora w swoim domu ;)
Takiego zapiekanego kalafiora można podać z pieczywem jako kompletne danie obiadowe (dla 2-3 osób) lub jako dodatek do mięsa (dla 4 osób).
kalafior zapiekany z serem i jajkami |
(przepis na 2-4 porcje)
- 1 nieduży kalafior,
- 1 łyżka masła,
- 1 duża cebula,
- 4 jajka,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 150 g łatwo topiącego się sera (u mnie pół na pół cheddar i mozzarella, ale ser typu edam, gouda też będzie OK),
- 2-3 łyżki posiekanych ziół (koperek, natka pietruszki, świeża kolendra),
- sól i pieprz,
- olej
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Kalafiora razem z łodygą i ładnymi liśćmi (o ile nie są uschnięte lub pożółkłe) pokroić na grube (3 cm) plastry. Część różyczek może się odłamać, ale je również wykorzystujemy.
Na dużej patelni rozgrzać masło z 1 łyżką oleju, następnie plastry kalafiora i odłamane różyczki zrumienić z obu stron na złocisty kolor (ja obsmażałam w 2 partiach). Przełożyć do żaroodpornego naczynia, układając plastry tak, by zachodziły na siebie, a w wolne przestrzenie wtykając różyczki.
Cebulę pokroić w krążki i na tej samej patelni obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Cebulę z czosnkiem przełożyć do naczynia z kalafiorem.
Jajka roztrzepać, wymieszać ze startym serem, doprawić solą i pieprzem, następnie równomiernie polać całą zapiekankę. Piec ok. 20 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się złocisty.
Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.
1 komentarze
fajna zapiekanka na obiad :)na pewno rodzince posmakuje
OdpowiedzUsuń