Obsługiwane przez usługę Blogger.

Granola dyniowa

By 19:00 ,

Cudownie jesienna granola o delikatnie słodkim posmaku dyni i aromacie korzennych przypraw. Zapach unoszący się w domu podczas pieczenia jest niesamowity. Chrupiąca, dyniowa granola to idealne śniadanie na ponure, jesienne poranki :)

Po więcej dyniowych inspiracji zapraszam do Panny Malwinny, Martynosi i Patrycji :)


granola dyniowa

GRANOLA DYNIOWA

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1/2 szklanki zarodków pszennych,
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych,
  • 5 łyżek grubo pokrojonych orzechów włoskich,
  • 5 łyżek pestek dyni,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 200 g puree z dyni,
  • 1/2 szklanki syropu klonowego,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 10 suszonych daktyli


Do dużej miski wsypać płatki owsiane, zarodki pszenne, otręby, orzechy i pestki dyni i siemię. Dodać przyprawy, całość bardzo dokładnie wymieszać. Następnie dodać puree z dyni i syrop klonowy, ponownie dokładnie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C z termoobiegiem.
Dużą, płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na niej równomiernie granolę. Piec ok. 35 minut, mniej więcej co 10-15 minut otwierać piekarnik i dokładnie przemieszać granolę, aby równomiernie się zapiekała, rozbijając co większe grudki. Nie dopuścić do zbytniego zrumienienia się granoli - nie powinna być ciemnobrązowa, ponieważ nabiera wtedy gorzkiego posmaku.
Blachę wyjąć z piekarnika, do gorącej granoli dodać rodzynki i posiekane daktyle, przemieszać, całość pozostawić na blasze do całkowitego ostudzenia - wówczas granola nabiera pełnej chrupkości. Zaraz po ostudzeniu przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, aby nie zawilgła.



granola dyniowa
Warzywa dyniowate 2018

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Nigdy czegoś podobnego nie robiłam, to nie moja bajka, ale biorąc pod uwagę przyprawy i dodatki, to chyba by mi to smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam granolę, a ta domowa jest najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś zrobiłam, jest pyszna. Bardzo dziękuję za przepis 🙂

    OdpowiedzUsuń