Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pieczona laksa z kurczakiem i dynią piżmową

By 10:54 ,

Zasadniczo laksa to nazwa pikantnej zupy popularnej w południowo-wschodniej Azji, jednak Jamie Oliver zdaje się zbytnio nie przejmować nazewnictwem i określił tak swoją zapiekankę z ryżu i kurczaka. Wykorzystał do niej pastę laksa, którą można użyć także do wspomnianej zupy, co zresztą mam w planach w niedalekiej przyszłości. W poniższym przepisie pasty laksa robi się dość dużo naraz, dzięki czemu część można zamrozić, a poza tym większa ilość składników lepiej się blenduje. 
Pomijając wykonanie pasty laksa, sama zapiekanka praktycznie nie wymaga niemal żadnej pracy i dosłownie "robi się sama". Idealny obiad na jesień :)

pieczony kurczak z ryżem i dynią piżmową

PIECZONA LAKSA Z KURCZAKIEM I DYNIĄ PIŻMOWĄ
(przepis na 2 porcje)
pasta laksa:

  • 3 pędy trawy cytrynowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 cm kawałek imbiru,
  • 3 cebulki dymki (białe części),
  • 2 czerwone papryczki chili,
  • 1 duży pęczek świeżej kolendry,
  • 80 g mleka kokosowego,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 50-100 ml wody


kurczak pieczony z ryżem i dynią:

  • 2 udka kurczaka (z kością, skórę usunąć),
  • 1/2 małej dyni piżmowej,
  • 600 ml bulionu drobiowego,
  • 150 g brązowego ryżu,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych, wg uznania),
  • 1 limonka,
  • świeża kolendra do dekoracji
  • papryczka chili do dekoracji



Łodygi trawy cytrynowej obrać z wierzchniej warstwy i pokroić na 5 mm krążki. Obrany imbir i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Cebulki dymki i chili posiekać. Wszystkie te składniki umieścić w kielichu blendera, dodać kolendrę (odłożyć kilka listków do dekoracji), dodać mleko kokosowe, ocet winny i sos rybny. Całość zmiksować na gładką masę, dodając stopniowo wodę, aż do uzyskania konsystencji gładkiej pasty. 2/3 pasty laksa przełożyć do słoiczka, zamrozić i wykorzystać np. do innych potraw.

Do żaroodpornego garnka lub naczynia wlać bulion, wsypać ryż i wymieszać. Z dyni odkroić 3-4 plastry od grubszej strony i łyżką usunąć nasiona. Pozostałą dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Na talerzu posmarować udka kurczaka i plastry dyni odłożoną 1/3 pasty laksa. Udka, plastry dyni i pokrojone wcześniej kawałki dyni umieścić w garnku z ryżem i bulionem. Całość skropić olejem sezamowym. 
Piec 1,5 godziny w 180 stopniach C.
Pieczoną laksę podawać posypaną orzeszkami, listkami kolendry i plasterkami chili, z łódeczkami limonki do wyciskania. 


(na podstawie przepisu z książki J. Olivera "Superfood na co dzień" z moimi małymi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. mega przepis, chyba skradnę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący pomysł. Danie wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń