Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki warzywne zapiekane z serem

By 10:55 , , ,

Proste, lecz smaczne placki na bazie ziemniaków, cukinii i marchewki. Dla mnie było to trochę takie 'sprzątanie lodówki', ponieważ dzięki temu pozbyłam się nadmiaru cukinii i resztki sera, a ziemniaki i marchew w domu zawsze są ;) Proporcje między poszczególnymi warzywami można w zasadzie dowolnie zmieniać tak, by w sumie było ich ok. 1 kg. Ilość dodanej mąki może się wówczas nieco różnić (np. cukinia jest bardziej wodnista niż ziemniaki czy marchewka).

Tego typu placki świetnie smakują z dodatkiem ketchupu.

placki warzywne zapiekane z serem

PLACKI WARZYWNE ZAPIEKANE Z SEREM
(przepis na 4 porcje)

  • 500 g ziemniaków,
  • 300 g cukinii,
  • 200 g marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku,
  • 100-150 g sera żółtego,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia


Obrane ziemniaki i marchew zetrzeć wraz z cukinią na tarce o drobnych oczkach. Dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć w dłoniach z nadmiaru płynu. Dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, jajka, mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej, by ciasto miało konsystencję jak na placki ziemniaczane. Doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze szczyptą soli.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść nieduże porcje i formować okrągłe placki. Smażyć na niezbyt dużym ogniu z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placki kłaść na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar tłuszczu, następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego placka posypać startym serem i podpiec w piekarniku ok. 10 minut, aż ser się stopi.


(inspiracja z gazetki "Sól i Pieprz" 9/2011 z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. wszystko z serem żółtym uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Te placki z pewnością muszą być przepyszne. Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń