Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gofry dyniowe z sosem z cydru

By 10:49

Czy może być bardziej jesienne wydanie gofrów niż gofry dyniowe? Gofry z dodatkiem puree z dyni mają piękny, żółciutki kolor i delikatny dyniowy smak, przełamany korzennymi przyprawami. Świetny okazał się syrop (lub też sos) na bazie cydru, który okazał się idealnym dodatkiem. Bez obaw, podczas gotowania cały alkohol wyparowuje, więc taki sos nadaje się także dla dzieci ;)

gofry dyniowe z syropem z cydru


GOFRY DYNIOWE Z SOSEM Z CYDRU
gofry:
  • 1/2 szklanki puree z dyni,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek oleju lub stopionego masła,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta soli

sos z cydru:
  • 1 szklanka cydru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki masła
+ dodatkowo bita śmietana do podania

Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z dyniowym puree, mąką, mlekiem, cukrem, proszkiem do pieczenia, olejem, cynamonem i imbirem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie, za pomocą trzepaczki, połączyć z ciastem. 

Rozgrzać gofrownicę, za pomocą pędzelka posmarować olejem powierzchnię grzejną. Łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć 3-5 minut (w zależności od mocy gofrownicy). Usmażone gofry odkładać na kratkę do studzenia, aby nie zawilgły od spodu. 

W czasie smażenia gofrów przygotować syrop: Do rondelka wlać cydr, dodać cukier, cynamon, skrobię i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż syrop nabierze odpowiedniej konsystencji (ok. 10 minut). Zdjąć z ognia, dodać zimne masło i mieszać, aż się rozpuści.

Gofry podawać z bitą śmietaną i syropem z cydru.


(inspiracja stąd, z moimi zmianami)

gofry dyniowe z sosem z cydru

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze