Wątróbka z jabłkami
W dzieciństwie nie znosiłam wątróbki, ale z czasem ta niechęć minęła. Cóż, najwyraźniej do wątróbki trzeba dorosnąć ;)
Wątróbka z jabłkami i cebulką to klasyk, który ma ogromną rzeszę wielbicieli. Nic dziwnego - połączenie charakterystycznego smaku wątróbki z kwaśno-słodkimi jabłkami jest wyjątkowo udane.
wątróbka z jabłkami |
WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI
(przepis na 4 porcje)
- 500 g wątróbek drobiowych,
- 2 cebule,
- 3 jabłka,
- suszony majeranek,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Wątróbki dokładnie oczyścić, osuszyć na papierowych ręcznikach, większe kawałki przekroić.
Cebule obrać i pokroić w piórka. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na niedużym ogniu 1-2 minuty. Gdy nieco zmięknie, dodać jabłka i smażyć kolejne kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną (nie powinny jednak być całkiem miękkie i rozpadać się). Cebulę z jabłkami przełożyć na talerz, a na patelni rozgrzać jeszcze trochę oleju. Wrzucić wątróbkę, oprószyć pieprzem i majerankiem, smażyć po 2-3 minuty z każdej strony (wątróbka powinna pozostać lekko różowa w środku). Dodać cebulę z jabłkami, wymieszać i podgrzewać jeszcze minutę. Wątróbkę doprawić solą dopiero na samym końcu.
wątróbka z jabłkami |
3 komentarze
Wątróbka z jabłkami to klasyka.
OdpowiedzUsuńtaka wątróbka to pychota!
OdpowiedzUsuńpyszne to malo powiedziane !
OdpowiedzUsuń