Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki ziemniaczane z musem jabłkowym

By 12:05 , , ,

Zwolennicy placków ziemniaczanych dzielą się na tych, którzy uwielbiają jeść je z gulaszem lub sosem grzybowym albo na tych, którzy wolą jeść je z cukrem lub śmietaną. Ja proponuję dziś nieco inną, jesienną wersję - z musem jabłkowym. Naprawdę warto spróbować, według mnie to połączenie smaków jest świetne :) Mus można dosłodzić według własnego uznania, można też całkowicie zrezygnować z cukru, wówczas taka wersja będzie nieco bardziej wytrawna.




PLACKI ZIEMNIACZANE Z MUSEM JABŁKOWYM
(przepis na 4 porcje)

  • 1 kg jabłek,
  • 1/2 cytryny,
  • cukier (opcjonalnie),
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • olej do smażenia


Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na nieduże kawałki. Przełożyć do rondla, dodać 1/2 szklanki wody i sok wyciśnięty z cytryny, całość dusić pod przykryciem 15-20 minut, aż jabłka będą miękkie. Rondel zdjąć z ognia, jabłka rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, ewentualnie dosłodzić do smaku.
Cebulę i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Dodać 1/2 łyżeczki soli, jajka, mąkę ziemniaczaną i tyle mąki pszennej by ciasto miało odpowiednią, nie za gęstą konsystencję (ilość mąki zależy od wodnistości ziemniaków, najlepsze do placków są ziemniaki mączyste). Całość dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, za pomocą łyżki nakładać masę ziemniaczaną, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron na średnim ogniu na złocistobrązowy kolor. Usmażone placki kłaść na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Placki ziemniaczane podawać z dodatkiem musu jabłkowego.


(inspiracja z gazetki "To jest pyszne" 3/2011)

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. świetny pomysł, koniecznie spróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie przyszłoby mi to do głowy, ale skoro niektórzy jedzą placki ziemniaczane z cukrem, to czemu nie z musem jabłkowym?

    OdpowiedzUsuń
  3. 2 lata temu jadłam po raz pierwszy i póki co ostatni placki ziemniaczane na słodko. To było w Bieszczadach i nazwane były jako lemiesze z jabłkami. Była to zaskakująco przepyszna wariacja na temat placków ziemniaczanych <3 Pyszne, chrupiące placki, a na wierzchu prażone jabłka pokrojone w ósemki, do tego pyszna domowa ubita śmietana. Obłęd. Ale nigdzie więcej ich nie było. Tydzień temu wróciłam stamtąd i w karcie też już ich nie było. Szkoda, były pyszne :(
    Myślę, że Twój przepis mógłby być namiastką tamtego smaku :)

    OdpowiedzUsuń