Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wiejskie śniadanie - jajka z pomidorami i boczkiem

By 09:43 , ,

Niezwykle prosty, a przy tym przepyszny przepis. Takie śniadaniowe comfort food. Idealny na kaca albo po prostu nieco pochmurny poranek. Warto przygotować go jeszcze teraz, póki pomidory są słodkie i aromatyczne - ja wykorzystałam pomidory malinowe z własnej działki.

Przepis podpatrzyłam w książce "Kaukasis" Olii Hercules. Autorka zwykła jadać go na Ukrainie, choć podobne śniadania jada się również w polskich domach :) Zróbcie, a nie pożałujecie! :)


śniadanie - jajka z pomidorami

WIEJSKIE ŚNIADANIE - JAJKA Z POMIDORAMI I BOCZKIEM
(przepis na 2 porcje)
  • 1 duży, dojrzały pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 20 g wędzonej słoniny lub tłustego boczku,
  • 4 nieduże kromki chleba (mogą być czerstwe),
  • 1 czerwone lub zielone chili (lub mniej, wg uznania),
  • 4 jajka,
  • 1-2 łyżki posiekanych ziół (koperek, kolendra, bazylia),
  • sól

Pomidora przekroić w poprzek na 4 grube plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać ze szczyptą soli, następnie posmarować nim plastry pomidorów z 1 strony.
Słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Gdy ze skwarków zacznie wytapiać się tłuszcz, dodać kromki chleba. Podsmażać chleb najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej, aż będzie rumiany. Wówczas oprzeć kromki o ścianki patelni, żeby zrobić miejsce na pozostałe składniki. 
Na patelnię przełożyć pomidory, stroną posmarowaną czosnkiem do góry. Dodać chili. Podsmażać minutę, następnie wbić jajka pomiędzy plastry pomidorów. 
Smażyć na niedużym ogniu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
Przed podaniem oprószyć jajka solą (najlepiej morską) i posypać posiekanymi ziołami.


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze