Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pęczotto z kurkami i oscypkiem

By 13:05 , , , ,

Przełom lata i jesieni to idealna pora na dania z kurkami. Te jedne z najsmaczniejszych grzybów kryją w sobie ogromny potencjał kulinarny :) Dziś zapraszam na pyszne pęczotto, czyli kaszę pęczak przygotowaną podobnie jak włoskie risotto, ale na polską modłę - z lokalnych składników :)

kasza pęczak z kurkami i oscypkiem

PĘCZOTTO Z KURKAMI I OSCYPKIEM
(przepis na 2 porcje)

  • 150 g kaszy pęczak,
  • 100 g kurek,
  • 1 mała cebula,
  • 2 małe oscypki,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżeczki masła,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki do posypania


Kaszę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Kurki oczyścić (najlepiej pędzelkiem), większe sztuki pokroić na kawałki, małe zostawić w całości. 
Na patelni roztopić 1 łyżeczkę masła, dodać połowę posiekanej cebuli oraz kurki, całość dusić ok. 5 minut, aż cebula zmięknie, a kurki lekko się zrumienią. Kurki przełożyć do miseczki, a na patelni roztopić pozostałą łyżeczkę masła i zeszklić na nim pozostałą cebulę. Dodać kaszę i smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Wlać połowę bulionu, gotować na średnim ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie bulion. Wówczas dodać drugą połowę bulionu i ponownie gotować pod przykryciem, aż wokół kaszy pojawi się gęsty sos. Całość gotowania powinna trwać ok. 15 minut, kasza powinna być ugotowana al dente. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać kurki. Pęczotto zdjąć z ognia, dodać większość startego sera i nieco natki pietruszki, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (choć bulion i ser powinny nadać wystarczającej słoności). 
Każdą porcję przed podaniem posypać pozostałym serem i natką.


(na podstawie przepisu z książki "Kuchnia Polska według Karola Okrasy")

pęczotto z kurkami i oscypkiem

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Świetne danie ... zapraszam też do siebie na kaszotto z kurkami i szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń