Limonkowo-kolendrowy makaron z cukinii z krewetkami
Lato wprawdzie dobiega końca, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować lekki obiad na bazie makaronu z cukinii :) Tym razem proponuję niezwykle aromatyczny makaron z krewetkami. Kolendra, limonka i chili nadają tu niesamowitego kopa smakowego!
LIMONKOWO-KOLENDROWY MAKARON Z CUKINII Z KREWETKAMI
(przepis na 2 porcje)
- 2 nieduże cukinie,
- 225 g mrożonych krewetek,
- 1 łyżka masła,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta płatków chili,
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki posiekanej kolendry,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki,
- sól i pieprz
Cukinię pokroić na makaron za pomocą obieraczki julienne, mandoliny kuchennej lub spiralizera do warzyw. Przełożyć do miski, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić, by puściła soki.
W tym czasie na patelni stopić masło, wrzucić krewetki i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Odwrócić, dodać posiekany czosnek i płatki chili, smażyć jeszcze 1 minutę, następnie przełożyć do miseczki i odstawić. Na patelnię po krewetkach wlać wino i sok z limonki, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2-3 minuty, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Cukinię lekko odcisnąć w dłoniach z nadmiaru soków i dodać na patelnię, gotować kolejne 2 minuty, mieszając. Na koniec dodać skórkę startą z limonki i posiekaną kolendrę, doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.
2 komentarze
Ah krewetki. Uwielbiam. Raz w tygodniu muszą być :)
OdpowiedzUsuńchyba zrobie
OdpowiedzUsuń