Szarlotka sypana
Szarlotka sypana to jedno z najłatwiejszych ciast na świecie, którego chyba nie da się zepsuć. Robi się ją błyskawicznie, a efekt zawsze jest ten sam - nie ma tu miejsca na niespodzianki. Chociaż sam przepis jest dość retro, wciąż jest lubiany właśnie za swoją niezawodność. Szarlotka sypana różni się od innych ciast tym, że nie uciera się tu tradycyjnego ciasta, lecz miesza ze sobą suche składniki w równych proporcjach (taka sama ilość mąki, kaszy manny i cukru) i przekłada je warstwami startych jabłek z cynamonem.
Jedna uwaga: szarlotka sypana jest ciastem bardzo słodkim (dla mnie nawet odrobinę za słodkim) ;)
szarlotka sypana |
- 2 kg jabłek,
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki kaszy manny,
- 2 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kostka masła (twardego, z lodówki),
- cynamon
W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć ta tarce o dużych oczkach 1/3 kostki masła, rozkładając je w miarę równo na całej powierzchni. Wysypać 1/3 suchych składników (2 szklanki), następnie wyłożyć połowę startych jabłek i oprószyć je niewielką ilością cynamonu. Na warstwie jabłek wysypać kolejną 1/3 suchych składników, następnie pozostałą połowę jabłek, cynamon, a na końcu ostatnią warstwę suchych składników. Na wierzch równomiernie zetrzeć pozostałe 2/3 kostki masła.
Piec w 170 stopniach C przez 60-65 minut.
Szarlotkę sypaną można podawać na ciepło z lodami lub po ostudzeniu. Najsmaczniejsza jest chyba na drugi dzień ;)
szarlotka sypana |
2 komentarze
To moja ulubiona szarlotka!
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobra, ale ja daję tylko 3/4 szklanki cukru i nie jest taka słodka :) :)
OdpowiedzUsuń