Obsługiwane przez usługę Blogger.

Polędwiczka wieprzowa w sosie jabłkowo-jogurtowym, z glazurowanymi marchewkami i ryżem

By 10:02 ,

Jeszcze jeden przepis z książki "Superfood na co dzień" Jamiego Olivera. Jak zwykle nie obyło się bez zmian; Jamie użył malutkich, młodych marchewek i brokułów gałązkowych, których w Polsce nie ma. Ja po prostu pokroiłam zwykłe marchewki na mniejsze kawałki i użyłam zwykłego brokuła. Zmieniłam też proporcje pozostałych składników, tak więc nie jest to przepis 1:1, a jedynie moja interpretacja. Całość smakowała naprawdę świetnie: sos jabłkowo-jogurtowy świetnie komponował się zarówno z brązowym ryżem, jak i aromatyczną polędwiczką :)


POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE JABŁKOWO-JOGURTOWY, Z GLAZUROWANYMI MARCHEWKAMI I RYŻEM
(przepis na 2 porcje)
  • 1 duże, kwaśne jabłko (np. Granny Smith, ale Szara Reneta też będzie OK),
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 120-150 g brązowego ryżu,
  • 200 g marchewek baby albo zwykłych pokrojonych ukośnie na małe kawałki,
  • 200 g różyczek brokułów,
  • 300 g polędwiczki wieprzowej,
  • mielona gałka muszkatołowa,
  • 8 listków świeżej szałwii,
  • 2 nieduże pomarańcze,
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego

Jabłka wraz ze skórką pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać imbir i ok. 300 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować intensywnie 10 minut, mieszając od czasu do czasu, następnie zmiksować całość blenderem na gładką masę i odstawić.
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania ryżu n minut na garnek nałożyć durszlak lub metalowe sitko, umieścić w nim marchewki i gotować pod przykryciem na parze ok. 10-15 minut, aż będą ugotowane al dente. Wyjąć marchewki, a na durszlaku ugotować w ten sam sposób brokuły (ok. 10 minut).
W tym czasie polędwiczkę doprawić solą, pieprzem i niewielką ilością gałki muszkatołowej. Liście szałwii mocno przycisnąć do dwóch boków polędwiczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Ułożyć na niej polędwiczkę, a obok ugotowane marchewki. Smażyć mięso ok. 4 minut z każdej strony (czas smażenia zależy od grubości polędwiczki, trzeba zdać się na wyczucie). 
Polędwiczkę przełożyć na deskę, przykryć kawałkiem folii aluminiowej i odstawić, aby soki "odpoczęły". Na patelnię z marchewkami wlać sok wyciśnięty z obu pomarańczy. Wstrząsnąć patelnią, aby oderwać to, co przywarło do dna i gotować kilka minut, aż na marchewkach powstanie glazura. 
Jogurt lekko przemieszać w miseczce z sosem jabłkowym.
Polędwiczkę pokroić na plastry i podawać z ryżem, brokułami i glazurowanymi marchewkami. Polać danie sokami z patelni. Jako dodatek podać sos jabłkowo-jogurtowy.

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Wyglada przepysznie:) szkoda ze do obiadu tak daleko

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama nazwa zachęca do zjedzenia, a co dopiero zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń