Ryba pieczona pod pierzynką z pesto z warzywami
Kolejny pomysł na obiad z przepisu Jamiego Olivera. Szybko, łatwo i smakowicie :) Do tego przepisu można użyć filetu z dowolnej ryby, na przykład dorsza, flądry albo morszczuka - u mnie padło na łososia, bo akurat tylko on był w sklepie ;) Żeby uprościć cały proces i zaoszczędzić na czasie, użyłam gotowego pesto.
łosoś z pesto i warzywami |
RYBA PIECZONA POD PIERZYNKĄ Z PESTO Z WARZYWAMI
(przepis na 2 porcje)
- 2 kawałki filetu z ryby (po ok. 150 g), np. łososia, dorsza, morszczuka,
- 1 kromka czerstwego pełnoziarnistego pieczywa, np. graham,
- 2 czubate łyżki bazyliowego pesto,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 300 g małych, młodych ziemniaków,
- garść różyczek brokuła,
- garść zielonej fasolki szparagowej,
- garść liści szpinaku baby,
- sól i pieprz,
- 1/2 cytryny,
- ocet balsamiczny,
- oliwa
Chleb rozdrobnić w malakserze na okruchy. Ziemniaki obrać, większe przekroić na pół.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na jednej części blachy rozsypać połowę okruchów chleba, ułożyć na nich oba kawałki ryby, obłożyć je pesto i posypać pozostałymi okruchami chleba. Obok ryby ułożyć pomidorki koktajlowe i połówkę cytryny przekrojoną na 2 ćwiartki. Całość piec ok. 15-20 minut, aż filety się przyrumienią i upieką w środku.
W tym czasie ziemniaki włożyć do garnka i wlać tylko tyle wrzątku, żeby je zakrył. Dodać szczyptę soli gotować ziemniaki 5 minut, następnie na garnek nałożyć durszlak lub metalowe sitko, włożyć do niego różyczki brokułów i fasolkę szparagową. Gotować ok. 10 minut, następnie włożyć szpinak i gotować pod przykryciem jeszcze 2 minuty.
1 łyżkę octu balsamicznego wymieszać w misce z 1 łyżką oliwy. Przełożyć do niej ugotowane warzywa (i ziemniaki), doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Warzywa podawać z rybą, pieczonymi pomidorkami i cząstkami cytryny, skropione dodatkowo odrobiną octu balsamicznego.
(na podstawie przepisu J. Olivera "Superfood na co dzień" z moimi zmianami)
2 komentarze
Lubię rybę ale zawsze smażę ją na zewnątrz. Nie znosze tego zapachu unoszącego się po domu. Może są jakieś przepisy na pieczenie ryby w zamknięciu ?
OdpowiedzUsuńRobię jutro na obiad, nie mogę się już doczekać :)
OdpowiedzUsuń