Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kremowy makaron orzo ze szparagami i kurczakiem

By 21:59 , ,

Przepyszny sezonowy obiad, który koniecznie trzeba zrobić, póki jeszcze są szparagi :) Dużą zaletą jest fakt, że można go przygotować, używając tylko 1 patelni.
Składniki oczywiście można podwoić i przygotować potrawę dla 4 osób, tylko wtedy patelnia musi być dość duża :)

makaron orzo z kurczakiem i szparagami



KREMOWY MAKARON ORZO ZE SZPARAGAMI I KURCZAKIEM
(przepis na 2 porcje)

  • 2 nieduże filety z piersi kurczaka (ok. 150 g każda),
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka makaronu orzo (ok. 180 g),
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
  • 1,5 szklanki bulionu z kurczaka (ewentualnie wody),
  • garść startego parmezanu,
  • oliwa,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • słodka papryka w proszku


Filety z kurczaka oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy i na niewielkim ogniu usmażyć kurczaka z obu stron (ok. 5 minut z każdej strony, tak aby usmażył się w środku).
W tym czasie ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, a łodygi wraz z główkami pokroić na ok. 5 cm kawałki.
Wyjąć kurczaka, przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową, żeby zachować ciepło. Na tę samą patelnię włożyć szparagi i na niedużym ogniu smażyć je 3-5 minut, w zależności od grubości, aż będą al dente (lekko chrupkie) i nieco się zarumienią. Przełożyć je na osobny talerz.
Na tę samą patelnię wlać jeszcze 1 łyżkę oliwy, dodać posiekaną cebulę i smażyć 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze ok. 3 sekund. Wsypać makaron, dokładnie wymieszać, aby obtoczył się w oliwie z cebulą i czosnkiem. Wlać bulion i śmietankę, wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż makaron wchłonie płyn i będzie miękki.
Do makaronu dodać prawie cały parmezan, doprawić solą i pieprzem. Dodać szparagi, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dolać odrobinę wody.
Kurczaka pokroić w plastry, ułożyć na makaronie i podgrzać pod przykryciem jeszcze 1-2 minuty.

Każdą porcję podawać posypaną odrobiną parmezanu i natką pietruszki.


(inspiracja stąd, z moimi zmianami)

kremowy makaron orzo ze szparagami i kurczakiem

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze