Duszone owoce morza po tajsku
Dawno na blogu nie pojawiło się nic z kuchni tajskiej, pora więc nadrobić zaległości i zachęcić Was do przygotowania tej nieskomplikowanej, lecz pysznej potrawy. Owoce morza duszone w mleku kokosowym, z nutą trawy cytrynowej, chili i imbiru to danie idealne dla miłośników tajskich smaków. Do tej potrawy można użyć dowolnych owoców morza i wzbogacić je o kawałki ryb morskich. Ja użyłam gotowej mrożonej mieszanki owoców morza, kilku krewetek olbrzymich i kawałka polędwicy z dorsza.
DUSZONE OWOCE MORZA PO TAJSKU
(przepis na 2 porcje)
- ok. 300 g różnych owoców morza i ryb (u mnie mrożona mieszanka owoców morza, 5 obranych krewetek olbrzymich i ok. 80 g polędwicy z dorsza),
 - 200 g mleka kokosowego,
 - 2 cebulki szalotki,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
 - 1/2 czerwonej papryczki chili,
 - 1 łyżka oleju,
 - 1 łyżka tajskiej zielonej pasty curry,
 - 1 łodyga trawy cytrynowej,
 - 1 łyżeczka pasty krewetkowej (opcjonalnie),
 - szczypta mielonego galangalu (opcjonalnie),
 - sól do smaku,
 - świeża tajska bazylia lub liście kolendry do posypania
 - cząstki limonki do podania
 
Owoce morza oczyścić, rybę pokroić na kawałki wielkości kęsa.
Łodygę trawy cytrynowej zmiażdżyć w kilku miejscach tłuczkiem do mięsa, aby podczas gotowania lepiej oddała aromat.
W woku rozgrzać olej, wrzucić posiekane szalotki, smażyć ok. 1 minuty, następnie dodać posiekany czosnek i chili oraz starty imbir. Całość smażyć kilkanaście sekund, następnie dodać pastę curry i pastę krewetkową, wlać mleczko kokosowe i dodać łodygę trawy cytrynowej. Całość gotować na niezbyt dużym ogniu ok. 10 minut, aż objętość mleczka zmniejszy się mniej więcej o połowę.
Wówczas dodać owoce morza i rybę oraz szczyptę soli, delikatnie przemieszać i gotować ok. 5 minut. Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze odrobiną soli.
Duszone owoce morza podawać z dodatkiem ryżu i cząstek limonki, posypane posiekaną tajską bazylią lub liśćmi kolendry.
(inspirowane przepisem z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska" z moimi zmianami)



2 komentarze
Interesujacy przepis. Wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ten przepis. Jak już odpocznę od świątecznej rybki to wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuń