Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pulpety z indyka z kaszy kuskus z sosem pomidorowym

By 21:19 , , ,

Pyszne i lekkie pulpety na parze. Dzięki dodatkowi kaszy kuskus mają ciekawą teksturę i smak, są zatem świetną alternatywą dla zwykłych pulpetów i klopsików. Danie nie jest czasochłonne ani trudne do wykonania, jest to zatem świetna propozycja na obiad w ciepłe wiosenne i letnie dni. 

Pulpety przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Anią i Martynosią





 

PULPETY Z INDYKA I KASZĄ KUSKUS Z SOSEM POMIDOROWYM 
(przepis na 4 porcje) 
  • 500 g mięsa mielonego z indyka, 
  • 5 łyżek kaszy kuskus, 
  • 1 jajko, 
  • 1-2 ząbki czosnku, 
  • sól i pieprz, 
  • spora szczypta ziół prowansalskich 

sos pomidorowy: 
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 
  • 4 suszone pomidory w oleju, 
  • 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżeczka mąki, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • suszona bazylia i oregano 

Kuskus wsypać do miski i zalać wrzątkiem tak, aby sięgał 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Miskę przykryć i odstawić na 5-10 minut. 
Mięso dokładnie wymieszać z napęczniałą kaszą kuskus, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodając do smaku sól, pieprz i zioła prowansalskie. Z powstałej masy uformować 12 pulpetów, przełożyć je na wkładkę do gotowania na parze i gotować 20 minut. 

W tym czasie posiekać cebulę i suszone pomidory i umieścić je w rondlu. Dodać odrobinę oleju ze słoika z suszonymi pomidorami oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusić 2-3 minuty na niezbyt dużym ogniu. Dodać krojone pomidory i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i jogurt, całość zmiksować blenderem (można niezbyt dokładnie, jeśli nie zależy nam na jednolitej konsystencji). Rondel postawić z powrotem na ogniu i zagotować, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Pulpety podawać z sosem pomidorowym. 






(inspiracja z blogu Martyny)





 

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Bardzo lubię pulpety z indyka w sosie pomidorowym. Te są bardzo ciekawe i zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kaszę kuskus, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dodaję kaszę kuskus surowa, ona się ugotuje w tym mieście sama. Polecam 😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję surowa kaszę kuskus do mięsa ,ona pęcznieje podczas duszenia bądź gotowania pulpecikow 😀

    OdpowiedzUsuń