Pulpety z indyka z kaszy kuskus z sosem pomidorowym
Pyszne i lekkie pulpety na parze. Dzięki dodatkowi kaszy kuskus mają ciekawą teksturę i smak, są zatem świetną alternatywą dla zwykłych pulpetów i klopsików. Danie nie jest czasochłonne ani trudne do wykonania, jest to zatem świetna propozycja na obiad w ciepłe wiosenne i letnie dni.
Pulpety przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Anią i Martynosią.
PULPETY Z INDYKA I KASZĄ KUSKUS Z SOSEM POMIDOROWYM
(przepis na 4 porcje)
- 500 g mięsa mielonego z indyka,
- 5 łyżek kaszy kuskus,
- 1 jajko,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- spora szczypta ziół prowansalskich
sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 4 suszone pomidory w oleju,
- 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka mąki,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku,
- suszona bazylia i oregano
Kuskus wsypać do miski i zalać wrzątkiem tak, aby sięgał 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Miskę przykryć i odstawić na 5-10 minut.
Mięso dokładnie wymieszać z napęczniałą kaszą kuskus, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodając do smaku sól, pieprz i zioła prowansalskie. Z powstałej masy uformować 12 pulpetów, przełożyć je na wkładkę do gotowania na parze i gotować 20 minut.
W tym czasie posiekać cebulę i suszone pomidory i umieścić je w rondlu. Dodać odrobinę oleju ze słoika z suszonymi pomidorami oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusić 2-3 minuty na niezbyt dużym ogniu. Dodać krojone pomidory i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i jogurt, całość zmiksować blenderem (można niezbyt dokładnie, jeśli nie zależy nam na jednolitej konsystencji). Rondel postawić z powrotem na ogniu i zagotować, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Pulpety podawać z sosem pomidorowym.
(inspiracja z blogu Martyny)
8 komentarze
Bardzo lubię pulpety z indyka w sosie pomidorowym. Te są bardzo ciekawe i zachęcające :)
OdpowiedzUsuńnie lubię indyka
OdpowiedzUsuńsuper sprawa !
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę kuskus, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis.
OdpowiedzUsuńJa dodaję kaszę kuskus surowa, ona się ugotuje w tym mieście sama. Polecam 😀
OdpowiedzUsuńJa dodaję surowa kaszę kuskus do mięsa ,ona pęcznieje podczas duszenia bądź gotowania pulpecikow 😀
OdpowiedzUsuń