Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami - idealna na grilla
Nieskromnie powiem, że ta sałatka zrobiła małą furorę na ostatnim grillu ze znajomymi. Nic dziwnego: każdy już stęsknił się za smakiem młodych ziemniaków, a pierwsze krajowe ziemniaczki smakują naprawdę wspaniale. Do tego szparagi, rzodkiewki i cebulka dymka – czyli to, co w czerwcu najlepsze.
SAŁATKA GRILLOWA Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I SZPARAGAMI
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 1 pęczek cebulki dymki,
- 2-3 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 6 łyżek oliwy,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 niepełna łyżeczka miodu,
- sól i pieprz
Ziemniaki starannie wyszorować, przekroić na pół lub ćwiartki (jeśli są duże) i ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-20 minut).
Szparagi umyć, odłamać i wyrzucić zdrewniałe końcówki. Główki odciąć, łodygi pokroić na 3-4 cm kawałki. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, wrzucić łodygi szparagów i gotować 4-5 minut. Dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty.
Ziemniaki i szparagi odcedzić, przełożyć do miski. Dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki i cebulki dymki (wraz ze szczypiorem), posiekaną natkę i koperek.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, dodając sól i pieprz do smaku. Powstałym sosem polać sałatkę i lekko przemieszać.
Sałatkę podawać lekko ciepłą lub schłodzoną.
1 komentarze
Wygląda pysznie, zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuń