Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką
Przepyszne ciasto! Bardzo delikatne, bardzo kruche ciasto i puszysta pianka przypominająca nieco ptasie mleczko. Moje ciasto przygotowałam z truskawkami, ale właściwie można je przygotować z dowolnymi letnimi owocami: malinami, porzeczkami, brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi... Z pewnością będę wracać do tego przepisu i przygotuję niejedną jego wersję :)
A inne kruche ciasta z truskawkami - upieczone w ramach wspólnego gotowania - możecie zobaczyć u Gin i Ani :)
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ
ciasto:
- 400 g mąki,
- 300 g masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 żółtek,
- 2 łyżki zimnej wody
pianka:
- 6 białek,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 opakowania (po 40 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- ½ szklanki oleju
dodatkowo:
- 500 g truskawek przekrojonych na pół,
- cukier puder do oprószenia
Masło posiekać na stolnicy razem z mąką i proszkiem do pieczenia aż powstanie kruszonka. Dodać cukier puder, żółtka i wodę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Prostokątną formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko docisnąć dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
W tym czasie przygotować piankę: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować – do połączenia składników. Na koniec, miksując, strużką wlać olej i miksować do połączenia się z pianką.
Piankę wyłożyć na podpieczony spód. Na piance ułożyć truskawki przecięciami do góry. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto (40%). Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 30 – 40 minut. Gdy ciasto będzie złocistobrązowe, wyłączyć piekarnik i pierwsze 15 minut studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Podawać posypane cukrem pudrem.
(przepis podpatrzony u Pieczarki Mysi)
16 komentarze
Mmm, z pewnością smakowało wybornie :)
OdpowiedzUsuńInteresująca ta pianka. Muszę wypróbować, Witek uwielbia ptasie mleczko :)Mirabelko, zdjęcia zniknęły :(
OdpowiedzUsuńAnia
Zrobię na sobotę ☺ Teściowa robi urodziny 😅
OdpowiedzUsuńUwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńcoś idealnie dla mnie !
OdpowiedzUsuńto ciasto wygląda naprawdę pieknie
OdpowiedzUsuńgenialne połączenie !
OdpowiedzUsuńale bym zjadła ciasto z budyniem <3
OdpowiedzUsuńcudowny przepis
OdpowiedzUsuńAle to super wygląda!
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, a co z mąką ziemniaczaną przy tej piance? W składnikach jest, w wykonaniu juz nie? dodajemy, czy niekoniecznie?
OdpowiedzUsuńDodajemy razem z budyniem, już poprawiłam :)
UsuńMusze poprosić żonę, żeby w weekend upichciła ;) Wygląda jak skubaniec mojej mamy. Ale ona nie robiła takiej pianki... Na pewno również jest pyszny !
OdpowiedzUsuńa mogą być mrożone truskawki?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, ale użyłabym już rozmrożonych, bo takie zamrożone kładzione na ciasto mogą puścić za dużo soków :)
UsuńOmomomom...
OdpowiedzUsuń