Bigos z młodej kapusty
Nigdy nie byłam jakąś wielką fanką tradycyjnego bigosu, ale bigos z młodej kapusty to zupełnie inna historia. Delikatny w smaku, słodkawo-kwaskowaty, pachnący koperkiem... Trudno mu się oprzeć ;)
Bigos z młodej kapusty to idealna potrawa na wczesne lato, gdy pogoda jeszcze bywa kapryśna i chcielibyśmy zjeść coś, co nas rozgrzeje, a jednocześnie nie będzie tłustym i ciężkim daniem.
Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania dań z młodą kapustą - po inne przepisy zajrzyjcie do Ani i Martynosi :)
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY
(przepis na 4 porcje)
- 1 nieduża główka młodej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1 duża cebula,
- ok. 400 g kiełbasy drobiowej,
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3-4 łyżki posiekanego koperku,
- 1 liść laurowy,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz
W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i poszatkowaną marchewkę, smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli, a marchewka lekko zmięknie. Dodać poszatkowaną kapustę, bulion, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować bez przykrycia ok. 15 minut, aż kapusta będzie miękka.
W tym czasie na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
Do kapusty dodać podsmażoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Na koniec wmieszać posiekany koperek.
Podawać z pieczywem.
5 komentarze
Uwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńMogłabym jeść codziennie!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się. Taki lekki i wiosenny.
OdpowiedzUsuńMirabelko, chciałabym zrobić ten bigos ale nie wiem ile bulionu dodać:)
OdpowiedzUsuńok. 3/4 szklanki, już dopisałam :) dziękuję za zwrócenie uwagi :)
Usuń