Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bigos z młodej kapusty

By 20:49 , , , , , ,

Nigdy nie byłam jakąś wielką fanką tradycyjnego bigosu, ale bigos z młodej kapusty to zupełnie inna historia. Delikatny w smaku, słodkawo-kwaskowaty, pachnący koperkiem... Trudno mu się oprzeć ;) 
Bigos z młodej kapusty to idealna potrawa na wczesne lato, gdy pogoda jeszcze bywa kapryśna i chcielibyśmy zjeść coś, co nas rozgrzeje, a jednocześnie nie będzie tłustym i ciężkim daniem.


Przepis powstał w ramach wspólnego gotowania dań z młodą kapustą - po inne przepisy zajrzyjcie do Ani i Martynosi :) 





 

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY 
(przepis na 4 porcje) 
  • 1 nieduża główka młodej kapusty, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 duża cebula, 
  • ok. 400 g kiełbasy drobiowej, 
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku, 
  • 1 liść laurowy, 
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • sól i pieprz 

W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i poszatkowaną marchewkę, smażyć na małym ogniu ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli, a marchewka lekko zmięknie. Dodać poszatkowaną kapustę, bulion, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować bez przykrycia ok. 15 minut, aż kapusta będzie miękka.
W tym czasie na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
Do kapusty dodać podsmażoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Na koniec wmieszać posiekany koperek.

Podawać z pieczywem.





Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Podoba mi się. Taki lekki i wiosenny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mirabelko, chciałabym zrobić ten bigos ale nie wiem ile bulionu dodać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok. 3/4 szklanki, już dopisałam :) dziękuję za zwrócenie uwagi :)

      Usuń