Placki ziemniaczane z botwinką i koperkiem
Tematem naszego czerwcowego gotowania „trzy po trzy” były botwinka, ziemniaki i koperek. To zestawienie bardzo mi przypasowało, ponieważ botwinka to jedno z moich ulubionych sezonowych warzyw. Pierwsze moje skojarzenie dotyczące połączenia tych trzech składników to oczywiście chłodnik litewski, który na blogu pojawił się już dawno temu i do którego często wracam w czasie lata.
Tym razem przygotowałam więc placki ziemniaczane z botwinką i koperkiem. Klasyczne zestawienie smaków w nieco odmienionej formie. Takie 'stuningowane' placki ziemniaczane bardzo mi posmakowały i gorąco zachęcam Was do ich przygotowania.
Do wspólnego gotowania przyłączyły się tym razem Pati, Ania, Gin i Panna Malwinna :)
PLACKI ZIEMNIACZANE Z BOTWINKĄ
(3 porcje)
- 500 g obranych ziemniaków,
- 2 botwinki (buraczki + łodygi + liście),
- 1 cebula,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- 4-5 czubatych łyżek mąki,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jeśli są bardzo wodniste, odcisnąć je z nadmiaru płynu. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Łodygi i liście drobno pokroić. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko razem wymieszać, dodając jajka, koperek i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję jak na placki ziemniaczane. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki kłaść placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placki odsączać z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Placki podawać ze śmietaną lub jogurtem greckim, posypane dodatkowym koperkiem.
9 komentarze
Bardzo pomysłowo, na pewno smakują wspaniale!
OdpowiedzUsuńnie lubię placków ziemniaczanych, ale te wyglądają bardo fajnie :D
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńŚwietne. Muszę je zrobić :) Dziękuję za wspólne gotowanie.
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo ! Podoba mi się ... ;)
OdpowiedzUsuńTo mi się podoba! Takie placki ziemniaczane musiały smakować wyjątkowo pysznie :)
OdpowiedzUsuńświetne placki
OdpowiedzUsuńdobre naprawdę nie spodziewałam się, że aż tak dobre !
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. Jeszcze takich placków nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń