Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rosół jagnięcy z pierożkami

By 21:14 , ,

Wpadł mi w ręce kawał jagnięciny z kością, nie była to jednak część, która nadawałaby się na jakąś wykwintną pieczeń. Po krótkim namyśle postanowiłam zrobić z niej rosół, zwłaszcza że rosołu z jagnięciny jeszcze nigdy nie jadłam. A żeby maksymalnie i w całości wykorzystać to pyszne mięso, z ugotowanego i obranego z kości poczyniłam farsz do malutkich pierożków a la pielmieni. "A la", ponieważ farsz do prawdziwych pielmieni powinien być robiony z surowego mięsa (przepis na pielmieni - tutaj). Rosół z makaronem to pyszna rzecz, ale z takimi pierożkami jest chyba jeszcze smaczniejszy :)
Gorąco polecam!




ROSÓŁ JAGNIĘCY Z PIEROŻKAMI
(przepis na 4 porcje)
  • 500 g jagnięciny z kością,
  • 2 marchewki,
  • 1 mała pietruszka,
  • kawałek korzenia selera,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 gałązka lubczyku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól

pierożki:
  • 250 g mąki,
  • ok. 2/3 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/2 niewielkiej cebuli,
  • świeża kolendra,
  • sól

Mięso zalać 2 litrami zimnej wody, dodać obrane marchewki, pietruszkę, seler, opalone nad ogniem 2 połówki cebuli, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do bardzo małego i gotować pod przykryciem 3 godziny (rosół powinien lekko "pyrkać"). Po tym czasie rosół zdjąć z ognia i ostrożnie wyjąć mięso.
Mięso lekko przestudzić i oddzielić od kości. Do farszu potrzebne jest ok. 250 g mięsa. 

Pierożki: Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dodać mięso, całość przepuścić przez maszynkę do mięsa albo rozdrobnić w blenderze. Dodać posiekaną kolendrę (ok. 1 łyżki) oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać ciepłą (ale nie gorącą) wodę, 1 łyżkę oleju i szczyptę soli. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na oprószonym mąką blacie, kieliszkiem wykrawać kółka. Na środku każdego kółka nałożyć po małej łyżeczce farszu, ciasto złożyć na pół, starannie skleić brzegi i złączyć ze sobą dwa przeciwległe końce (jak na zdjęciu poniżej).
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, delikatnie wrzucać pierożki na wrzątek, gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 

Rosół jagnięcy przecedzić przez sitko (delikatnie, żeby go nie zmącić), doprawić do smaku solą i podgrzać na niezbyt dużym ogniu.

Ugotowane pierożki nakładać na talerze i zalać gorącym rosołem. 


Może zainteresuje Cię również

0 komentarze