Mus Kahlua
Dziś chciałabym pokazać Wam przepis na przepyszny deser, który może być znakomitym zwieńczeniem kolacji we dwoje – czy to z okazji nadchodzących Walentynek, czy też całkowicie bez okazji. Rozpływający się w ustach mus na bazie czekolady i likieru kahlua. Kawowy likier Kahlua można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach albo zrobić samodzielnie.
Mus nie jest trudny do przygotowania, wymaga jedynie ubrudzenia kilku misek ;) Dobrze jest przygotować ten deser odpowiednio wcześniej, ponieważ najsmaczniejszy jest po schłodzeniu.
Razem ze mną czekoladowe słodkości z okazji Walentynek przygotowała także Gin.
MUS KAHLUA
(przepis na 2-3 porcje)
- 130 g gorzkiej czekolady,
- 150 g śmietanki 30% (mocno schłodzonej),
- 4,5 łyżki likieru kahlua,
- 1 niepełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku,
- 1 jajko (umyte i sparzone),
- 1 łyżeczka masła,
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski, dodać masło. Miskę umieścić nad rondem z niewielką ilością gotującej się wody i w tak powstałej kąpieli wodnej roztopić czekoladę, mieszając, aż połączy się w jednolitą masę. Czekoladę odstawić do ostudzenia na ok. 15 minut.
W tym czasie oddzielić żółtko od białka i w drugiej misce ubić białko na sztywną pianę.
W trzeciej, większej misce ubić śmietankę na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. 2-3 łyżeczki bitej śmietany odłożyć do osobnej miseczki do dekoracji i wstawić do lodówki.
Do przestudzonej czekolady dodać żółtko, wymieszać, następnie dodać 4 łyżki likieru kahlua i kawę i jeszcze raz wymieszać. Powstałą masę dodać do ubitej śmietany i delikatnie połączyć (trzepaczką lub mikserem na najwolniejszych obrotach). Następnie dodać ubite białko i jeszcze raz wymieszać.
Powstały mus przelać do pucharków, szklanek lub filiżanek i odstawić do lodówki do stężenia na minimum 2 godziny.
Do odłożonej śmietanki dodać pozostałe ½ łyżki likieru kahlua i lekko przemieszać (tak, by powstały delikatne pasemka). Śmietanką udekorować deser tuż przed podaniem.
(na podstawie przepisu ze "Złotej Księgi Czekolady" z moimi zmianami)
7 komentarze
Wygląda rewelacyjnie! Dawno nie jadłam musu czekoladowego, a takiego z kawą i likierem to nigdy. Ale jako czekoladoholik - moje serce byłoby kupione tym deserem :)
OdpowiedzUsuńAleż musiał być cudownie delikatny! Narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńCudny☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam likiery kawowe...
OdpowiedzUsuńPiękny mus.
Taki mus, to wręcz mus!
;)
Miło, że jesteś w akcji walentynkowej.
Kasia
ojejciu <3
OdpowiedzUsuńa czym mozna zastapic ten likier kawowy? jestem w ciazy i nie mgoe alkoholu...
OdpowiedzUsuńJeśli pijesz kawę, możesz zastąpić likier kahlua dodatkową 1 łyżeczką kawy rozpuszczonej w 4 łyżkach wrzątku i dosłodzoną 1/2 łyżeczki cukru :)
UsuńMożesz też zupełnie pominąć kawę i zrobić po prostu mus czekoladowy :)