Pizza z serem taleggio i ziemniakami na Międzynarodowy Dzień Pizzy :)
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Zwykle na blogu tego dnia zamieszczam przepis na jedną z wielu, wielu wersji tego włoskiego placka, który podbił serca (i żołądki) ludzi na całym świecie. Aczkolwiek ja tam specjalnego święta nie potrzebuję, żeby pizzę skonsumować i gdyby tylko los obdarzył mnie lepszą przemianą materii, jadłabym pizzę o wiele częściej niż teraz mogę ;)
Niemniej, kiedy udało mi się zakupić włoski ser Taleggio i zastanawiałam się w jaki efektowny sposób mogłabym go wykorzystać, bez wahania mój wybór padł na pizzę podpatrzoną na blogu Maggie. Pizzę inną niż wszystkie. Bez sosu pomidorowego, bazującą na kilku prostych składnikach: oliwie, rozmarynie, serze Taleggio i... ziemniakach. Tak właśnie. Wbrew pozorom, pizza nie okazała się dziwaczna ani przaśna w smaku, wręcz przeciwnie – ziemniaki i ser znakomicie się uzupełniły, a rozmaryn położył kropkę nad „i” tej całości. Pizza ta z pewnością jest niebanalna i jeżeli skusicie się na jej przygotowanie, długo nie zapomnicie tego smaku :)
Ser Taleggio to ser pleśniowy wytwarzany z mleka krowiego. Ma pomarańczową skórkę i kremowe, maślane wnętrze. Pod wpływem temperatury ser błyskawicznie się rozpływa, dlatego bardzo często stosuje się go do dań na ciepło. Jeśli zastanawiacie się, czy moglibyście czymś zastąpić ser Taleggio, proponuję jakiś wyrazistszy w smaku ser camembert – nie będzie to dokładnie to samo, ale efekt smakowy również będzie dobry :)
PIZZA Z SEREM TALEGGIO I ZIEMNIAKAMI
(dwie pizze o średnicy 28 cm)
ciasto:
- 225 g maki pszennej,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
wierzch:
- 12 małych ziemniaków
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 200 g sera Taleggio pokrojonego w plastry
- oliwa truflowa i świeżo zmielony czarny pieprz
Ziemniaki dokładnie wyszorować (nie obierać), ugotować na parze, ostudzić i pokroić w grube plastry, odstawić.
Wodę, cukier i drożdże wymieszać w misce i odstawić na kilka minut, aż zaczną pojawiać się bąbelki. Dodać mąkę, sól i oliwę, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (można użyć miksera z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych), przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Po upływie tego czasu ponownie zagnieść na lekko omączonym blacie, podzielić na pół, uformować kule, przykryć ściereczka i odstawić na kolejne 20 minut. Po tym czasie jedną kulę rozwałkować na cienki placek i ułożyć na blasze oprószonej mąką.
Rozgrzać piekarnik do 250°C .
W malej misce wymieszać oliwę, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek, tak powstałą mieszanka posmarować rozwałkowany placek. Na wierzchu ułożyć połowę plasterków ziemniaków. Piec przez 10-12 minut, następnie ułożyć na wierzchu połowę sera i piec przez kolejne kilka minut, aż się rozpuści, a brzegi się zrumienią. W ten sam sposób upiec drugą pizzę.
Przed podaniem pizzę skropić oliwą truflową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podawać z lekką zieloną sałatką.
1 komentarze
ooooo pycha
OdpowiedzUsuń