Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kokosanki

By 20:44 , , ,


Jeśli po przygotowywaniu faworków lub pączków pozostały Wam jakieś białka, kokosanki to idealny sposób na ich wykorzystanie. Kokosanki składają się tylko z trzech składników, są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Świetnie sprawdzają się jako mała słodycz do kawy lub herbaty :)




KOKOSANKI
  • 5 białek,
  • 140 g drobnego cukru kryształu lub cukru pudru,
  • 200 g wiórków kokosowych

Białka wlać do miski i ubić na pianę. Gdy piana będzie sztywna, ubijać nadal, sypiąc po trochę cukru. Ubijać, aż cały cukier się rozpuści, a piana będzie gęsta i lśniąca. Wówczas wsypać wiórki kokosowe i delikatnie mieszając trzepaczką, połączyć je z pianą.
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki nabierać niewielkie porcje i kłaść je na blasze w kilkucentymetrowych odstępach, formując okrągłe „kupki”. Piec do momentu, aż nabiorą delikatnie złocistego koloru (około 15 minut). Upieczone kokosanki są miękkie, a po ostudzeniu zyskują delikatnie chrupiącą skorupkę.


PRZEPIS NA THERMOMIX
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka. Założyć motylek, ubijać 2 min/obr. 3,5 lub do momentu, aż piana będzie sztywna.
Następnie ubijać 2 min/obr. 2,5 w tym czasie stopniowo wsypując cukier przez otwór w pokrywie naczynia miksującego.
Następnie mieszać 2 min/obr. 2, w tym czasie stopniowo wsypując wiórki kokosowe. Zdjąć motylek.
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżeczki nabierać niewielkie porcje i kłaść je na blasze w kilkucentymetrowych odstępach, formując okrągłe „kupki”. Piec do momentu, aż nabiorą delikatnie złocistego koloru (około 15 minut). Upieczone kokosanki są miękkie, a po ostudzeniu zyskują delikatnie chrupiącą skorupkę.


(na podstawie przepisu z przepisowni)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze