Obsługiwane przez usługę Blogger.

Galareta wieprzowo-wołowa

By 20:19 , , , ,

Galareta wieprzowa i galareta wieprzowo-wołowa to typowo odświętne zakąski na polskim stole. Galarety są dość czasochłonne w przygotowaniu, ale mają wielu amatorów. Również i ja od czasu do czasu galaretą nie pogardzę, choć kiedyś za nią nie przepadałam ;) 
W przeciwieństwie do galarety drobiowej, galareta na mięsie wieprzowym nie wymaga dodatku żelatyny w proszku, ponieważ kolagen zawarty w nóżkach i golonce, uwalniany do wywaru podczas gotowania, w zupełności wystarczy. 
Ja przygotowałam galaretę wieprzowo-wołową z dodatkiem pręgi wołowej. Można przygotować galaretę na samej wieprzowinie, zastępując pręgę np. karkówką wieprzową. 


GALARETA WIEPRZOWO-WOŁOWA 
  • 2 nóżki wieprzowe, 
  • 1 golonka wieprzowa, 
  • 500 g pręgi wołowej, 
  • 3-4 marchewki, 
  • 2 korzenie pietruszki, 
  • ½ bulwy selera, 
  • 1 cebula, 
  • ok. 15 cm kawałek pora, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 3 liście laurowe, 
  • 5 ziarenek ziela angielskiego, 
  • sól i pieprz 

Mięso umyć, włożyć do dużego garnka. Dodać obrane marchewki, pietruszki i pokrojony na ćwiartki seler, opaloną na ogniu przepołowioną cebulę, por, obrany czosnek i liście laurowe. Zalać zimną wodą tak, aby wszystko było zakryte. Doprowadzić do wrzenia, łyżką zdjąć szumowiny, następnie przykryć i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, przez 3-4 godziny, aż mięso będzie nieomal samo odchodziło od kości. 
Mięso, marchewkę i pietruszki wyjąć z wywaru, ostudzić. Marchewki i pietruszki pokroić na plasterki lub małe kawałki i umieścić na dnie miseczek. 
Mięso rozdrobnić palcami na małe kawałki i wypełnić nimi salaterki. 
Ostudzony wywar przecedzić przez gęste sitko, doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać salaterki aż po brzegi. Salaterki wstawić do lodówki na całą noc do stężenia. 

Podawać z ćwiartkami cytryny do wyciśnięcia lub z octem. 


Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Mniam mniam, nigdy nie pogardzę dobrą galaretą :)

    OdpowiedzUsuń