Focaccia z karmelizowaną cebulą, pomidorkami koktajlowymi i nasionami fenkułu
Kolejna przekąska, która okazała się małym hitem na imprezie urodzinowej męża :) Focaccia z karmelizowaną czerwoną cebulą, pomidorami koktajlowymi i nasionami fenkułu to rewelacyjne i niebanalne połączenie smaków w klasycznym włoskim pieczywie.
Taka focaccia może posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za anyżowym smakiem nasion kopru włoskiego. Ja nigdy nie byłam szczególną ich fanką, ale w niektórych połączeniach smakowych (jak na przykład tutaj) smakuje mi bardzo.
Uprzedzając pytania - nasiona kopru włoskiego można kupić w sklepach zielarsko-medycznych i sklepikach ze zdrową żywnością.
Fenkuł zawsze nadaje potrawie swoistego charakteru, jeżeli jednak jesteście do niego mocno uprzedzeni, możecie spróbować zastąpić go czarnuszką – efekt smakowy będzie inny, ale z pewnością również bardzo dobry :)
FOCACCIA Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I NASIONAMI FENKUŁU
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g (1 opakowanie) drożdży suszonych,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/3 szklanki oliwy,
- 450 g mąki pszennej (użyłam typ 650),
- 4 czerwone cebule,
- 1,5 łyżki brązowego cukru,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- 1-2 łyżeczki nasion fenkułu,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- sól zwykła,
- gruboziarnista sól morska,
- 320 ml lekko ciepłej wody
Do miski wlać wodę, dodać pokruszone drożdże (lub wsypać suszone), cukier, całość wymieszać i odstawić na 5-10 minut. Następnie dodać mąkę, 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oliwy. Ciasto wymieszać łyżką, następnie zagnieść dłońmi lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie jednolite, sprężyste i lśniące. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 50-60 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać cebulę i dusić na niewielkim ogniu ok. 12-15 minut, aż cebula będzie miękka. Dodać brązowy cukier i ocet balsamiczny. Dusić, mieszając, przez 7-10 minut lub do momentu, kiedy cebula się skarmelizuje i wchłonie cały ocet.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat. Za pomocą dłoni rozciągnąć ciasto na kształt prostokąta. Następnie położyć na nim równomiernie całą skarmelizowaną cebulę i posypać odrobiną nasion fenkułu. Ciasto złożyć kilkukrotnie tak, by część cebuli znalazła się w cieście, a część na jego powierzchni. Na tym etapie ciasto staje się luźne i kleiste, dlatego podsypanie blatu mąką jest bardzo ważne.
Blachę natłuścić oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto, rozciągnąć na prostokąt ok. 25 x 35 cm, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C.
Palcem zrobić w wyrośniętym cieście dołki i umieścić w każdym z nich połówkę pomidora koktajlowego. Całość oprószyć pozostałymi nasionami fenkułu i kilkoma szczyptami soli morskiej. Piec 20-25 minut lub do czasu, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
(na podstawie przepisu z książki „What Katie ate” z moimi małymi zmianami)
1 komentarze
uwielbiam połączenie pomidorów z cebulą, pyszny duet, zwłaszcza w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuń