Obsługiwane przez usługę Blogger.

Focaccia z karmelizowaną cebulą, pomidorkami koktajlowymi i nasionami fenkułu

By 21:33 , , ,

Kolejna przekąska, która okazała się małym hitem na imprezie urodzinowej męża :) Focaccia z karmelizowaną czerwoną cebulą, pomidorami koktajlowymi i nasionami fenkułu to rewelacyjne i niebanalne połączenie smaków w klasycznym włoskim pieczywie. 
Taka focaccia może posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za anyżowym smakiem nasion kopru włoskiego. Ja nigdy nie byłam szczególną ich fanką, ale w niektórych połączeniach smakowych (jak na przykład tutaj) smakuje mi bardzo. 

Uprzedzając pytania - nasiona kopru włoskiego można kupić w sklepach zielarsko-medycznych i sklepikach ze zdrową żywnością. 

Fenkuł zawsze nadaje potrawie swoistego charakteru, jeżeli jednak jesteście do niego mocno uprzedzeni, możecie spróbować zastąpić go czarnuszką – efekt smakowy będzie inny, ale z pewnością również bardzo dobry :) 


FOCACCIA Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I NASIONAMI FENKUŁU 
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g (1 opakowanie) drożdży suszonych, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1/3 szklanki oliwy, 
  • 450 g mąki pszennej (użyłam typ 650), 
  • 4 czerwone cebule, 
  • 1,5 łyżki brązowego cukru, 
  • 4 łyżki octu balsamicznego, 
  • 1-2 łyżeczki nasion fenkułu, 
  • 250 g pomidorków koktajlowych, 
  • sól zwykła, 
  • gruboziarnista sól morska, 
  • 320 ml lekko ciepłej wody 

Do miski wlać wodę, dodać pokruszone drożdże (lub wsypać suszone), cukier, całość wymieszać i odstawić na 5-10 minut. Następnie dodać mąkę, 1 łyżeczkę soli i 2 łyżki oliwy. Ciasto wymieszać łyżką, następnie zagnieść dłońmi lub mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie jednolite, sprężyste i lśniące. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 50-60 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. 
W tym czasie cebule pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać cebulę i dusić na niewielkim ogniu ok. 12-15 minut, aż cebula będzie miękka. Dodać brązowy cukier i ocet balsamiczny. Dusić, mieszając, przez 7-10 minut lub do momentu, kiedy cebula się skarmelizuje i wchłonie cały ocet. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat. Za pomocą dłoni rozciągnąć ciasto na kształt prostokąta. Następnie położyć na nim równomiernie całą skarmelizowaną cebulę i posypać odrobiną nasion fenkułu. Ciasto złożyć kilkukrotnie tak, by część cebuli znalazła się w cieście, a część na jego powierzchni. Na tym etapie ciasto staje się luźne i kleiste, dlatego podsypanie blatu mąką jest bardzo ważne. 
Blachę natłuścić oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto, rozciągnąć na prostokąt ok. 25 x 35 cm, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. 
Palcem zrobić w wyrośniętym cieście dołki i umieścić w każdym z nich połówkę pomidora koktajlowego. Całość oprószyć pozostałymi nasionami fenkułu i kilkoma szczyptami soli morskiej. Piec 20-25 minut lub do czasu, aż ciasto nabierze złocistego koloru. 

Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. 


(na podstawie przepisu z książki „What Katie ate” z moimi małymi zmianami) 

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. uwielbiam połączenie pomidorów z cebulą, pyszny duet, zwłaszcza w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń