Krem cytrynowy i kruche migdałowe ciasteczka
Krem cytrynowy, w Wielkiej Brytanii znany jako lemon posset, to banalnie prosty do przygotowania deser, który zachwyca smakiem. Choć wygląda niepozornie, jest obłędnie pyszny. Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju cytrynowe desery, lemon curd i tarty cytrynowe, musicie koniecznie wypróbować ten deser. Najlepiej smakuje on z kruchymi ciasteczkami i herbatnikami - ja przygotowałam kruche migdałowe ciacha, które znakomicie uzupełniają smak tego deseru.
Przepis publikuję w ramach wspólnego gotowania cytrynowych deserów razem z Gin :)
KREM CYTRYNOWY I KRUCHE MIGDAŁOWE CIASTECZKA
(przepis na 6 porcji)
krem cytrynowy
- 600 ml śmietanki kremówki,
- 200 g jasnego brązowego cukru,
- skórka otarta z 3 cytryn,
- 75 ml soku z cytryny migdałowe
ciasteczka migdałowe:
- 140 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ryżowej (możemy samodzielnie zmielić biały ryż),
- 140 g zimnego masła,
- 85 g jasnego brązowego cukru + trochę do posypania,
- 85 g płatków migdałowych
Krem cytrynowy: Śmietankę wlać do rondla, dodać cukier i podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę (uważać, żeby śmietanka nie wykipiała!). Zdjąć z ognia, do gorącej śmietanki dodać skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, przelać do małych szklaneczek lub pucharków. Ostudzić do temperatury pokojowej, następnie każdy pucharek przykryć kawałkiem folii spożywczej i ostrożnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (płynna masa powinna się ładnie „ściąć”). Deser można przechowywać w lodówce do 24 godzin.
Migdałowe ciasteczka: Rozgrzać piekarnik do 160°C. Prostokątną formę 22 x 22 cm (lub inną o podobnych wymiarach) wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać masło i całość poszatkować, aż powstanie bardzo drobna kruszonka. Dodać cukier, mąkę ryżową i płatki migdałowe, całość zagnieść. Przełożyć do przygotowanej formy i za pomocą dłoni rozprowadzić ciasto po całej powierzchni formy, mocno i starannie dociskając je do dna. Całość oprószyć odrobiną cukru.
Piec ok. 25 minut, aż ciasto zrobi się jasnozłociste. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do ostudzenia, następnie ostrym nożem pokroić na wąskie trójkąty i podawać razem z kremem cytrynowym.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Krem cytrynowy:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać pokrojoną na kawałki skórkę z cytryn (bez białych błonek), zmiksować 15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Wlać śmietankę, gotować 8 min/100°C/obr. 2. Dodać sok z cytryny, wymieszać 10 s/obr. 3, przelać do małych szklaneczek lub pucharków. Ostudzić do temperatury pokojowej, następnie każdy pucharek przykryć kawałkiem folii spożywczej i ostrożnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (płynna masa powinna się ładnie „ściąć”). Deser można przechowywać w lodówce do 24 godzin.
Migdałowe ciasteczka:
Mąki ryżowej nie musimy kupować, ponieważ bez problemu zrobimy ją sami, mieląc ryż 30 s/obr. 10.
Do czystego i suchego naczynia wsypać mąkę pszenną, dodać masło pokrojone na kawałki, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Dodać mąkę ryżową, cukier i płatki migdałowe, wymieszać 15 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i za pomocą dłoni rozprowadzić ciasto po całej powierzchni formy, mocno i starannie dociskając je do dna. Całość oprószyć odrobiną cukru.
Piec ok. 25 minut, aż ciasto zrobi się jasnozłociste. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do ostudzenia, następnie ostrym nożem pokroić na wąskie trójkąty i podawać razem z kremem cytrynowym.
(na podstawie przepisu z BBC good food)
5 komentarze
Nie przepadam za deserami za to chętnie spróbuję więcej innych przepisów na thermomix:)
OdpowiedzUsuńojeju idealne połączenie
OdpowiedzUsuńMmm, cudownie cytrynowy :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym sobie teraz takie ciasteczka, a robić się nie chce :(
OdpowiedzUsuńJejku, ale mi smaka narobiłaś. Jak to możliwe, że nigdy jeszcze nie wpadłam na ten krem? Przepis zapisuje :-)
OdpowiedzUsuń