Obsługiwane przez usługę Blogger.

Owsiany Dutch Baby z dżemem i jogurtem greckim

By 22:39 , , , , ,

Kiedyś prezentowałam Wam na blogu Dutch Baby, czyli pieczony w piekarniku naleśnik, który – wbrew swojej nazwie – wcale nie pochodzi z Holandii ;) Tym razem prezentuje nieco zdrowszą wersję tego fantastycznego śniadania, które w smaku niczym nie ustępuje oryginałowi. Dutch Baby przygotowane na płatkach owsianych zachowuje swoje właściwości, czyli chrupiącą skórkę i miękki środek oraz charakterystycznie podniesione brzegi, a do tego syci na dłużej z powodu większej zawartości błonnika. Ponadto, jeżeli użyjemy płatków owsianych bezglutenowych, śniadanie będzie idealną propozycją także dla osób unikających glutenu.
Taki śniadaniowy naleśnik świetnie skomponował się z prozdrowotnym dżemem Łowicz i jogurtem greckim :)




OWSIANY DUTCH BABY 
(1 naleśnik dla 2 osób)
  • 3 duże jajka, 
  • ¾ szklanki płatków owsianych, 
  • 2/3 szklanki mleka, 
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • ½ – 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta mielonego kardamonu, 
  • 2 łyżki masła, 
  • dżem Łowicz z dzikiej róży 100%, 
  • jogurt grecki, 
  • cukier puder lub ksylitol do oprószenia 

Do zimnego piekarnika włożyć nieprzywierającą patelnię z metalową rączką (średnica ok. 20 cm) i całość rozgrzać do 220°C. 
W tym czasie do kielicha blendera wbić jajka, dodać płatki owsiane, mleko, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, sól i kardamon, całość zmiksować przez 1-2 minuty, aż płatki całkowicie się rozdrobnią. 
Rozgrzaną patelnię ostrożnie wyjąć, używając rękawicy kuchennej. Na patelnię włożyć masło i rozprowadzić je po powierzchni. Patelnię włożyć z powrotem do piekarnika na około 45-60 sekund, aż całe masło się roztopi, uważając przy tym, aby nie zaczęło się przypalać. Gdy masło się stopi, ponownie wyjąć patelnię i wylać na nią zawartość blendera. Patelnię znów wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut, aż brzegi naleśnika podniosą się do góry, a ciasto ładnie się zrumieni. 
Naleśnika podawać posmarowanego dżemem z dzikiej róży i jogurtem greckim. Dodatkowo można go oprószyć cukrem lub ksylitolem (ja użyłam ksylitolu). 


 

 

  Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. ciekawy pomysł na pyszne jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy w okrągłym naczyniu żaroodpornym można zrobić? Bo nie mam takiej patelni...
    Pozdrawiam Goga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że to dobry pomysł :)

      Usuń
  3. Robiłam i wyszło przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 'dutch' to znaczy holenderski i faktycznie nie ma nic wspólnego z Danią a z Holandią!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście masz rację, zresztą napisałam tak już dawno w innym wpisie, podając przepis na wersję podstawową tego dania :) tutaj mnie coś przyćmiło :D

      Usuń