Ciasteczka parmezanowe z ziołami
Te ciasteczka przygotowałam na sylwestrową imprezę i oczywiście już dawno pozostało po nich tylko wspomnienie ;) Wspomnienie jednak jest bardzo wyraźne, ponieważ ciacha wyszły przepyszne i były małym hitem na stole. Świetnie smakują maczane w sosie czosnkowym. Pasują zarówno do wina, jak i piwa - no i są o wiele lepsze niż kupne chipsy :)
Jeśli zastanawiacie się, co przygotować na imprezę, polecam Wam ten przepis :)
CIASTECZKA PARMEZANOWE Z ZIOŁAMI
- 200 g parmezanu (lub innego tego typu, np. grana padano lub litewski dziugas),
- 200 g masła,
- 200 g mąki,
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło posiekać na stolnicy z mąką, aż powstanie kruszonka, dodać ser i zioła, całość zagnieść na gładkie ciasto. Stolnicę lub blat oprószyć mąką, cienko rozwałkować ciasto i za pomocą radełka lub noża wycinać dowolne kształty (ja wycięłam radełkiem trójkąty, ale mogą być np. romby lub kwadraty, jak kto woli ;)
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180°C przez około 13-15 minut, aż będą złociste. Ciastka nie powinny się zbyt mocno zrumienić, gdyż przypieczony ser może być trochę gorzkawy. Ciasteczka wystudzić na kratce.
6 komentarze
Bardzo fajne te ciasteczka! Ogólnie bardzo ładny i przejrzysty blog. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
piękne poduszeczki!
OdpowiedzUsuńmusze koniecznie wypróbowac
OdpowiedzUsuńWitam. Czy te ciasteczka zrobione w czwartek i zamknięte szczelnie utrzymają świeżość do soboty? Zakładając, że nikt ich nie pożre ;)
OdpowiedzUsuńU mnie zostały spożyte na drugi dzień, ale myślę, że tak :) ja bym spróbowała tak zrobić :)
UsuńWłaśnie myślałam o zrobieniu na Sylwestra serowych ciasteczek :)
OdpowiedzUsuń