Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasteczka parmezanowe z ziołami

By 21:33 , ,

Te ciasteczka przygotowałam na sylwestrową imprezę i oczywiście już dawno pozostało po nich tylko wspomnienie ;) Wspomnienie jednak jest bardzo wyraźne, ponieważ ciacha wyszły przepyszne i były małym hitem na stole. Świetnie smakują maczane w sosie czosnkowym. Pasują zarówno do wina, jak i piwa - no i są o wiele lepsze niż kupne chipsy :)
Jeśli zastanawiacie się, co przygotować na imprezę, polecam Wam ten przepis :)


 

CIASTECZKA PARMEZANOWE Z ZIOŁAMI
  • 200 g parmezanu (lub innego tego typu, np. grana padano lub litewski dziugas),
  • 200 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło posiekać na stolnicy z mąką, aż powstanie kruszonka, dodać ser i zioła, całość zagnieść na gładkie ciasto. Stolnicę lub blat oprószyć mąką, cienko rozwałkować ciasto i za pomocą radełka lub noża wycinać dowolne kształty (ja wycięłam radełkiem trójkąty, ale mogą być np. romby lub kwadraty, jak kto woli ;)
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w 180°C przez około 13-15 minut, aż będą złociste. Ciastka nie powinny się zbyt mocno zrumienić, gdyż przypieczony ser może być trochę gorzkawy. Ciasteczka wystudzić na kratce. 
 


(inspirowane przepisem stąd)

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Bardzo fajne te ciasteczka! Ogólnie bardzo ładny i przejrzysty blog. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. musze koniecznie wypróbowac

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Czy te ciasteczka zrobione w czwartek i zamknięte szczelnie utrzymają świeżość do soboty? Zakładając, że nikt ich nie pożre ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zostały spożyte na drugi dzień, ale myślę, że tak :) ja bym spróbowała tak zrobić :)

      Usuń