Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z pieczonej marchewki i dyni, kaszy jaglanej, jabłka, jalapeno i granatu

By 19:00 ,

Ta kolorowa sałatka posmakuje nawet tym, którzy za kaszą jaglaną nie przepadają. W smaku dominuje bowiem nie kasza, lecz pyszny sos z pieczonej papryki i orzechów oraz pozostałe pieczone warzywa. Idealnym akcentem jest tutaj granat, który wnosi do sałatki orzeźwiającą świeżość, dzięki czemu całość nie jest mdła. Muszę przyznać, że ta sałatka jest naprawdę bardzo sycąca i świetnie sprawdzi się np. jako obiad do pracy. Mimo że jest - jak na sałatkę - dość czaso- i pracochłonna, to uzyskany efekt wynagradza poświęcony czas ;)

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Smartfood na co dzień”. Ja dodałam od siebie niewielkie zmiany, m.in. sama piekłam paprykę, ponieważ trudno w Polsce dostać pieczoną paprykę w słoiku.

Photobucket 

SAŁATKA Z PIECZONEJ MARCHEWKI I DYNI, KASZY JAGLANEJ, JABŁKA, JALAPENO I GRANATU 
(4 porcje) 
  • ½ dyni piżmowej (ok. 600 g), 
  • 500 g marchewek, 
  • oliwa, 
  • 300 g kaszy jaglanej, 
  • 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego, 
  • 1 świeża papryczka chili jalapeno, 
  • 1 garść rzodkiewek, 
  • 1 jabłko, 
  • 2 czerwone papryki, 
  • 4 łyżki mieszanki dowolnych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce itp.), 
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • ½ granatu, 
  • 20 g sera feta, 
  • sól i pieprz 

Rozgrzać piekarnik do 200°C . Ostrożnie przekroić na pół dolną część dyni piżmowej (tę z nasionami), następnie pokroić ją w półplasterki o grubości 1 cm. Marchewki obrać i przekroić wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę na 3-4 kawałki. 
Blachę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej papryki (w całości) oraz pokrojoną dynię i marchewkę. Dynię i marchewkę oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą, następnie blachę włożyć do piekarnika i piec 45-50 minut, aż warzywa się przypieką, a na skórce papryki pojawią się czarne plamy. Wyjąć blachę, papryki przełożyć do miski, szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia, a następnie zdjąć z nich skórki i usunąć nasiona. 
Rzodkiewki, jabłka i jalapeno pokroić w bardzo cienkie talarki (najlepiej za pomocą szatkownicy). Skropić octem winnym, przemieszać i odstawić na chwilę do lodówki do zamarynowania. 
Orzechy uprażyć na suchej patelni, przełożyć do miski z papryką, dodać jogurt naturalny, sok z pomarańczy i 1 łyżkę oliwy, następnie całość zblendować na w miarę gładki, gęsty sos. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić. 
Kaszę jaglaną przepłukać na sitku, następnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą, dodać do miski z sosem. Dodać upieczoną marchewkę i dynię, całość dokładnie wymieszać. Dodać zamarynowane rzodkiewki, jabłko i jalapeno, lekko przemieszać. Na koniec sałatkę posypać pestkami granatu i pokruszoną fetą.

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Kocham takie lekkie lunche.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka wygląda naprawdę zachęcająco. Te kolory, te smaki! Super, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń