Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rillettes z kaczki

By 20:44 , ,

Rillettes to rodzaj tłustego, francuskiego smarowidła do pieczywa. Najczęściej wyrabia się go z mięsa kaczki, ale tak naprawdę spotkałam się także z przepisami na rillettes z gęsi, wieprzowiny i różnego rodzaju ryb... tak więc rillettes daje naprawdę duże pole do popisu. 
Ja pierwszy raz zetknęłam się z rillettes z kaczki we Francji na weselu znajomych i uwielbiłam je od pierwszego kęsa. 
Rillettes jest idealną przekąską na imprezę, bo fani tego typu tłustych smarowideł znajdą się zawsze ;) 

Do przygotowania rillettes z kaczki, oprócz mięsa, potrzebny jest także kaczy tłuszcz. Ja użyłam tłuszczu wytopionego z pieczonej kaczki, którą robiłam jakiś czas temu – zebrałam go wtedy do słoiczka i zamroziłam. 

Photobucket 

RILLETTES Z KACZKI 
  • 4 nogi z kaczki, 
  • 1 czubata łyżeczka soli, 
  • 250-300 g kaczego tłuszczu, 
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina, 
  • 50 ml brandy (opcjonalnie, można pominąć), 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • 1 liść laurowy, 
  • tymianek (najlepiej świeży) 

Nogi kaczki natrzeć ze wszystkich stron solą, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny (lub przynajmniej na całą noc). Po wyjęciu z lodówki mięso dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami i włożyć do garnka z grubym dnem skórą do dołu razem z czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym i kilkoma łodygami tymianku. Wlać tłuszcz, wino i ewentualnie brandy. Gotować pod przykryciem na malutkim ogniu przez ok. 2,5-3 godzin, aż mięso będzie nieomal odpadało od kości (co jakiś czas warto upewnić się, że nie przywiera - chociaż nie powinno); w połowie czasu gotowania nogi przewrócić na drugą stronę. Wyjąć nogi, płyn przecedzić przez sitko, odczekać aż na górze oddzieli się tłuszcz. Mięso oddzielić od kości i za pomocą dwóch widelców poszarpać na desce do krojenia (duże kawałki można pokroić nożem). Rozdrobnione mięso włożyć (lekko ugniatając) do naczyń, w których będziemy podawać rillettes. Zalać wytopionym tłuszczem tak. aby na wierzchu zebrała się kilkumilimetrowa jego warstwa, posypać listkami tymianku, ostudzić i wstawić do lodówki.
Rillettes z kaczki można przechowywać w lodówce do tygodnia.


(na podstawie przepisu z Kwestii Smaku

Photobucket 


Może zainteresuje Cię również

1 komentarze