Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pasta piwna

By 10:20 , , ,

Śmiejemy się z anegdoty o Rosjanach, którzy smarują chleb zamrożoną wódką, a tymczasem u naszych południowych sąsiadów istnieje coś takiego jak pasta piwna do chleba ;) Słowo daję, chyba nikt nie odbierze Czechom korony największych piwoszów na świecie. Gulasz piwny to przy tym pikuś. 
Nie powiem, bo sceptyczna byłam patrząc na połączenie twarogu i piwa i jeszcze smarowania tym chleba... Okazało się jednak, że całość smakuje bardzo ciekawie. Jest w tej paście coś, co sprawia, że jest ona smaczna - i na pewno ma w tym swój udział ostra papryka i cebulka ;) Warto było spróbować tak niecodziennego śniadania. 


PASTA PIWNA 
250g twarogu, 
4 łyżki miękkiego masła, 
½ szklanki jasnego piwa, 
½ małej cebulki,
kawałek papryczki chili lub szczypta ostrej papryki w proszku, 
odrobina kminku (użyłam sproszowanego), 
sól i pieprz 

Twaróg dokładnie rozetrzeć z masłem i piwem. Dodać drobno posiekaną cebulę i papryczkę, doprawić do smaku kminkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Pasta po przygotowaniu jest rzadka, tężeje po kilku godzinach w lodówce. Najlepiej przygotować ją poprzedniego dnia wieczorem i włożyć do lodówki na całą noc, aby smaki się „przegryzły”. 


 (przepis z blogu Margot


Kuchnia czeska 2014

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Wow. Jestem w szoku i zarazem bardzo ciekawa smaku! Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, intrygujące. W życiu o takim połączeniu nie słyszałam, bardzo jestem ciekawa tego smaku... Chyba będę musiała spróbować, bo wyobrazić sobie nie potrafię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zadziwiłaś mnie tą pastą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki twaróg najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ulubiony, najlepiej półtłusty albo tłusty. Reklamować żadnego nie będę, bo kupuję różne, a na rynku jest wiele dobrych twarogów :)

      Usuń