Kurczak Generała Tso
Oto kurczak, którego KONIECZNIE musicie zrobić, bo jest absolutnie przepyszny. Faktem jest, że dietetyczny to on nie jest ale ten smak – olaboga! - tłumi wszelkie wyrzuty sumienia ;)
Zdjęcie słabe, bo niestety robione w pośpiechu... ale na pewno będę wracać do tego przepisu :)
KURCZAK GENERAŁA TSO
(4 porcje)
- 600-700 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości),
- 2 cebulki dymki,
- 1 lub 2 papryczki chili,
- 1 jajko,
- ½ szklanki mąki kukurydzianej,
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 łyżka startego świeżego imbiru,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki octu ryżowego (lub 1 łyżka winnego),
- 150 ml bulionu drobiowego,
- 200 ml oleju
Mięso pokroić w kostkę. Cebulki dymki i chili pozbawione pestek drobno posiekać.
Bulion wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego, cukrem, octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym imbirem.
Mąkę kukurydzianą, jajko i 1 łyżkę sosu sojowego wymieszać. Do powstałego ciasta dodać kurczaka i dokładnie wymieszać.
W woku rozgrzać olej i w dwóch partiach usmażyć kurczaka. Kawałki mięsa wkładać na olej pojedynczo, żeby nie sklejały się ze sobą. Smażyć kilka minut, aż zaczną robić się złociste. Wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach.
Z woka zlać prawie cały tłuszcz. Dodać dymkę, chili i krótko przesmażyć, wlać bulion z dodatkami i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do sosu. Gotować chwilę, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec wrzucić kurczaka, chwilę podgrzać i od razu podawać.
(przepis od iwonasz)
15 komentarze
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i jak dla mnie jeden z lepszych blogów;)
wygląda ciekawie, akurat dzisiaj miałam robić kurczaka,w wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńA tam diety, czasem warto sobie zjeść coś pysznego ;))
OdpowiedzUsuńJadłam oryginał w USA- o BOŻE ! :) tak mogę wykrzyczeć to, co się dzieje z podniebieniem :) P-O-E-Z-J-A :)) chętnie skorzystam z Twojego przepisu, ale polecam dodać na koniec lekko podgotowane brokuły ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj, przepyszne danie! Na pewno do niego powrócę, bardzo mi smakowało.
OdpowiedzUsuńMirabelko, w składnikach wymieniasz jajko, jednak w opisie przygotowania kurczaka jajka już nie ma.:) Na chłopski rozum, wbiłam je do ciasta i wyszło ok, wiec chyba tam właśnie powinno się znaleźć.
Również część z maka ziemniaczana nie jest zbyt jasno napisana, wiec dałam czubata łyżeczkę do ciasta i kolejna łyżeczką zagęściłam sos.
Pozdrawiam ciepło,
Ola
Faktycznie pokićkałam trochę ten przepis, przepraszam i dziękuję za zwrócenie uwagi. Jajko i mąka kukurydziana do ciasta, a ziemniaczana do zagęszczenia sosu. Już naniosłam poprawki :) Cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam!
UsuńWitam, a czy mogłaby Pani napisać, ile trzeba kupić udek z kurczaka, aby tyle właśnie zostało mięska:)? Czy może można zamienić piersią z kurczaka?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można bez problemu zamienić piersią. Wprawdzie udka są bardziej soczyste, ale tu i tak panierujemy w cieście, więc pierś nie powinna być sucha. Co do udek, to ja kupuję takie gotowe mięso już bez skóry i kości. Niemniej było to 8 kawałków mięsa, czyli z 8 udek.
UsuńZrobione i zjedzone. Smakowało bardzo. Już rodzina pyta kiedy kolejna porcja.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Wypróbowałam przepis i faktycznie jest świetny. Kurczak jest kruchy i niesamowicie aromatyczny.
OdpowiedzUsuńCzym mogę zastąpić mąkę kukurydzianą? Nigdzie nie mogę jej znaleźć...
OdpowiedzUsuńZwykłą mąką pszenną :) na pewno też się uda :)
UsuńA do ciasta nie dodaje wody ?
OdpowiedzUsuńNie, nie trzeba dodawać wody:)
UsuńCudo! Wlasnie zjedlismy z mezem na obiad i az zal ze juz sie skonczylo :)
OdpowiedzUsuńNiebawem powtorka!