Obsługiwane przez usługę Blogger.

Herbaciane cupcakes z powidłami i kremem cynamonowym

By 10:36 , ,

Herbata, śliwki, cynamon i miód – to smaki, które stały się inspiracją i podstawą do stworzenia przepysznych babeczek na konkurs Nestea Zimowa Śliwka. Wymyślając potrawę na potrzeby konkursu, chciałam, by jak najlepiej oddawała smak tego napoju. Herbaciano-midowe, miękkie ciasto kryje w sobie nadzienie z domowych powideł, a całość zwieńcza cynamonowy krem na bazie mascarpone. To właśnie dlatego babeczki tak świetnie pasują do zimowej herbaty Nestea Zimowa Śliwka. Zapewniam, że te cupcakes smakują jeszcze lepiej, niż wyglądają. Są naprawdę rewelacyjne :) 

 

HERBACIANE CUPCAKES Z POWIDŁAMI I KREMEM CYNAMONOWYM 
  • 150g mąki pszennej, 
  • 70g mąki ziemniaczanej, 
  • 150g miękkiego masła, 
  • 150g cukru, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • 2 jajka, 
  • 1/3 szklanki mocnej herbaty (zaparzonej z jednej torebki), 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • ½ łyżeczki sody, 
  • 12 łyżeczek powideł śliwkowych 

krem: 
  • 250g serka mascarpone, 
  • 150ml śmietanki kremówki, 
  • 50g cukru, 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • + do dekoracji cukrowe śnieżynki, gwiazdki lub perełki 

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sodą. 
Masło utrzeć z cukrem i miodem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąki, wlać herbatę i zmiksować do momentu połączenia się składników. 
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i łyżką nakładać do nich ciasto – do ¾ wysokości foremek. 
Piec w 180 stopniach przez 25 minut, wyjąć i zostawić do ostudzenia. 
W tym czasie przygotować krem: serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i cynamonem. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i dodać do mascarpone, krótko zmiksować na niskich obrotach miksera, aby składniki się połączyły. 
Z wystudzonych babeczek ściąć lekko wierzchy, wyjąć łyżeczką trochę ciasta ze środka, puste miejsce uzupełnić powidłami i przykryć odciętą częścią babeczki. Krem nałożyć do szprycy i nałożyć na babeczki. Na koniec dowolnie udekorować. 

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Nigdy nie przepadałam za tymi herbatami w butelkach, ale takie muffinki to co innego. Zapewne bardzo by mi posmakowały. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super, często już spotykałam wypieki z dodatkiem herbaty, zdecydowanie częściej powinno się ją stosować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pycha, muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak herbaciane to ja porywam nawet w ciemno! :) chociaż żal byłoby przeoczyć okiem takie cudeńka, więc lepiej nie w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudnie i tak smakują. Podniebienie i dusza szaleją!
    Kolejną porcę zrobiłam z białym kremem.
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń