Waniliowa owsianka budyniowa z jagodami
Proste i smaczne śniadanie, wykorzystujące pyszne letnie owoce – w tym wypadku jagody, ale myślę, że z wieloma innymi owocami taka owsianka również byłaby pyszna. Chociaż, gwoli ścisłości, nie jest to klasyczna owsianka, tylko jęczmianko-otrąbianka ;) Niemniej smak jest bardzo podobny.
WANILIOWA OWSIANKA BUDYNIOWA Z JAGODAMI
(2 porcje)
2 łyżki płatków jęczmiennych,
2 łyżki otrąb owsianych,
400ml mleka + dodatkowo odrobina do rozmieszania budyniu,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki budyniu waniliowego,
6 łyżek jagód
Mleko zagotować, dodać płatki i otręby. Gotować na małym ogniu, aż płatki będą miękkie. Można też otręby i płatki zalać mlekiem poprzedniego wieczoru i włożyć na noc do lodówki – wówczas podgrzanie ich zajmie tylko krótką chwilę. Płatki osłodzić do smaku. W niewielkiej ilości zimnego mleka rozmieszać budyń, wlać go do płatków i gotować jeszcze chwilę, mieszając, aż nieco zgęstnieją. Płatki przelać do miseczek, na wierzchu posypać jagodami.
(zainsporowane pomysłem podpatrzonym u taury)
7 komentarze
Smakowo u mnie dziś podobnie ! ;) Jagody to są pycha :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie dzisiaj myślałam o owsiance :) Może taką sobie zrobię...? :)
OdpowiedzUsuńO, ale fajny przepis na owsiankę :)
OdpowiedzUsuńJest smacznie, jest słodko, jest zdrowo. Mi niczego więcej nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńmniam! idealne śniadanko <3
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!:)
jedna z najpyszniejszych letnich owsianek <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji - zbiór wszystkich przepisów u mnie na blogu :) zapraszam http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/sniadanie/dobra-owsianka-nie-jest-zla-podsumowanie-3/
OdpowiedzUsuń