Dwukolorowy sernik jagodowo-waniliowy
Pierwszy raz upiekłam ten sernik w styczniu, na Dzień Babci. Wyszedł cudnie i smakował doskonale, jednak ponieważ był to prezent, nie miałam możliwości sfotografowania go. Obiecałam sobie, że w sezonie jagodowym zrobię go ponownie.
I oto jest :)
Wilgotny, zbity i kremowy – dokładnie taki, jak lubię najbardziej.
Tym razem upiekłam go w malutkiej tortownicy (18 cm), która w zupełności wystarcza na nasze potrzeby, więc jeśli ktoś chce więcej ciasta (i więcej przyjemności... ;) trzeba odpowiednio zwiększyć proporcje.
Warto! Warto upiec, bo wygląda nietuzinkowo i smakuje przepysznie :)
DWUKOLOROWY SERNIK JAGODOWO-WANILIOWY
150g herbatników kakaowych,
50g stopionego masła
warstwa jagodowa:
250g mielonego twarogu,
1 duże jajko,
1 żółtko,
80g jagód,
70g cukru,
1 niepełna łyżka mąki
warstwa waniliowa:
250g zmielonego twarogu,
1 duże jajko,
1 białko,
90g kwaśnej śmietany (18%),
60g cukru,
1 czubata łyżka cukru waniliowego,
1 niepełna łyżka mąki
Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem z papieru do pieczenia. Tortownicę od zewnątrz obłożyć folią aluminiową, tak by była szczelna.
Herbatniki drobno pokruszyć, zalać stopionym masłem i wymieszać. Powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Włożyć je na dno tortownicy i dokładnie ubić, dociskając dłońmi. Włożyć do lodówki.
Warstwa jagodowa: Jagody zmiksować na jednolite puree (mrożone wcześniej rozmrozić, ale nie trzeba osączać z soku – po prostu zmiksować wszystko razem). 3-4 łyżki zmiksowanych jagód odłożyć, a resztę wlać do miski. Dodać twaróg, jajko, żółtko, mąkę i cukier. Całość krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. Ciasto przelać na ciasteczkowy spód.
Warstwa waniliowa: Wszystkie składniki umieścić razem w misce i tak samo krótko zmiksować. Ostrożnie, za pomocą łyżki, nałożyć masę na warstwę jagodową, tak by się nie wymieszały i warstwa biała szczelnie pokryła fioletową. Delikatnie wyrównać powierzchnię.
Za pomocą małej łyżeczki z odłożonych wcześniej zmiksowanych jagód zrobić na całej powierzchni sernika małe kleksy. Używając patyczka, zrobić z kleksów dowolne esy-floresy.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez ok. 70 minut. Sernik powinien być ścięty z wierzchu i nieco wilgotny w środku, nie piec do tzw. "suchego patyczka". Jeśli ciasto zacznie się nam rumienić, przykryć go kawałkiem papieru do pieczenia.
Upieczone ciasto studzić w uchylonym piekarniku. Jeżeli sernik urósł, zaraz po upieczeniu wyjmujemy go i nożem okrawamy krawędzie, aby nie były przylepione do tortownicy, po czym wkładamy ponownie do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Dzięki temu sernik równo opadnie i nie zrobi się krater ;)
(przepis własny)
15 komentarze
Wygląda wspaniale! :) I jeszcze je fioletowe mozaiki, uwielbiam je!
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek. My kochamy serniki i jagodowy też się u mnie pojawi,choć bez tej warstwy waniliowej, ale może kolejnym razem skuszę się na Twój?:)
OdpowiedzUsuńTen sernik jest po prostu uroczy :)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku niczego jagodowego nie zrobię, bo w naszym lesie jagody nie zaowocowały :(
wygląda obłędnie - robi wrażenie.
OdpowiedzUsuńa jagody z wanilią - wspaniałe smakowe połączenie.
pozdrawiam!
śliczny kolor!
OdpowiedzUsuńmniam, apetyczny serniczek <3
pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5 !:)
ale cudowny! ranyyyyyyy jak pięknie wygląda:) zapisuję go do zrobienia:D:D:D już mam ochotę!;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny. :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda:) mniam:)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, arcydzieło :D
OdpowiedzUsuńSernik wygląda przepięknie, jeszcze takiego nie jadłem - lubię takie kolory. :)
OdpowiedzUsuńjaki on jest śliczny :)
OdpowiedzUsuńOjej wygląda pięknie !
OdpowiedzUsuńŚliczne wzory, może go zrobię...
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie serniki, chyba sie skusze i zrobie jak dorwe jagody :)
OdpowiedzUsuńTe wzory na powierzchni hipnotyzują mnie ;)
OdpowiedzUsuń