Koktajl truskawkowo-różany
Mamy w ogródku dwa krzaki tzw. róży jadalnej. Moja mama od niepamiętnych czasów, niemal każdego lata, uciera w makutrze ich płatki z cukrem. Są tak pyszne, że większość znika na bieżąco, prosto z misy wyjadane łyżeczką. To, co zostaje, pakuje do słoiczków, by w zimie przypomnieć sobie zapach lata.
Niedawno wpadła na pomysł, by takich ucieranych płatków dodać do koktajlu truskawkowego i okazało się, że jest to świetne połączenie. Zwykły koktajl w nowej, pysznej odsłonie :)
KOKTAJL TRUSKAWKOWO-RÓŻANY
(przepis na 3 porcje)
- 0,5 litra maślanki,
- 400 g truskawek,
- 3-4 łyżeczki płatków róży utartych z cukrem (kupionych lub domowej roboty),
- ewentualnie cukier do smaku
Wszystkie składniki zmiksować razem i przelać do wysokich szklanek.
***
A w tle The Subways i „Strawberry blonde” :)
3 komentarze
To jest bardzo dobry pomysł;) Róże świetnie pasują do chyba wszystkich czerwonych owoców.
OdpowiedzUsuńWspaniały koktajl!
Cudowny pomysł połączenia truskawek z różą. Robiłam takie konfitury,a koktajl równiez na pewno pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością napiłabym się takiego koktajlu
OdpowiedzUsuń