Polędwiczki z truskawkami
Truskawki jako dodatek do mięsa? A dlaczego nie? Rok temu robiłam kurczakowe ragout z owocami, w skład którego wchodziły m.in. truskawki. Pomysł sprawdził się, więc tym razem wypróbowałam przepis z czerwcowego „Poradnika Domowego” na polędwiczki.
Co tu dużo mówić – wyszły bardzo smaczne i ci, którzy lubią połączenie mięso + owoce, na pewno będą zadowoleni :)
POLĘDWICZKI Z TRUSKAWKAMI
- 500g polędwiczek wieprzowych,
- 350g truskawek,
- 4 łyżki białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1-2 listki szałwii,
- pieprz i sól,
- opcjonalnie sos balsamico
Truskawki umyć, osączyć i oderwać szypułki. Połowę pokroić w kostkę, a połowę w grube plastry, które następnie oprószyć cukrem i zostawić, by puściły sok.
Polędwiczki pokroić na dość grube plastry, lekko rozklepać, oprószyć solą i pieprzem. Krótko obsmażyć z obu stron na oliwie. Wlać sok, który puściły truskawki, dodać pokrojone w kostkę owoce, podlać mięso winem, powoli zagotować. Dodać masło, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku solą i jeszcze przez chwilę dusić. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną szałwię i pozostałe owoce, delikatnie wymieszać, przykryć i odstawić na 5-10 minut, aby smaki się przegryzły.
Na talerzu każdą porcję można polać sosem balsamico, który swoim słodko-kwaśnym smakiem podkreśli aromat potrawy.
Można podawać z ryżem, kuskusem albo kulkami ziemniaczanymi oraz sałatką :)
7 komentarze
Jak najbardziej podoba mi sie takie danie, bo lubie takie polaczenie smakow:-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam mięsa z dodatkiem truskawek...
OdpowiedzUsuńMoja siostra robiła podobne w zeszłym roku - po tamtym przepisie już nie trzeba mnie przekonywać do połączenia mięsa i owoców :)
OdpowiedzUsuńCiekawa sprawa połączenia z truskawkami. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam łączyć mięsa z owocami ale Twój przepis brzmi tak pysznie.. Muszę nad tym pomyśleć:) Póki co dodaję Twój blog do obserwowanych:)
OdpowiedzUsuńMy kiedyś truskawki dodawalisy do ryby i fajnie nam to smakowało;-)
OdpowiedzUsuńRewelacja, po prostu pyszne!
OdpowiedzUsuń