Muffiny z porzeczkami i migdałową kruszonką
Kolejne muffiny w dość krótkim czasie, jakie się u mnie pojawiły, a w planach mam jeszcze jagodowe ;) Muffinki są idealne, gdy nie ma się zbyt wiele wolnego czasu, bo robi się je tak szybko i łatwo :)
Tym razem wykorzystałam przepis z bloga malacukierenka, a na wierzch dałam dodatkowo kruszonkę :)
MUFFINY Z PORZECZKAMI I MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ
350g mąki,
130g cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
100g zmielonych migdałów,
1 łyżeczka sody,
300g przebranych, umytych porzeczek,
100g stopionego masła,
2 jajka,
220 ml maślanki
kruszonka:
pół szklanki zmielonych migdałów,
3 łyżki mąki,
3 łyżki cukru,
2 łyżki miękkiego masła
W jednej misce wymieszać razem masło, jajka i maślankę. W drugiej wymieszać mąkę, sodę, cukier, cukier wanilinowy i migdały. Dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Wsypać do „mokrych” składników w pierwszej misce i krótko wymieszać łyżką, tak aby nie rozciapać owoców.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Nałożyć ciasto do ¾ wysokości foremek. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią wierzch muffinek. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.
9 komentarze
Hola MIRABELKA
OdpowiedzUsuńEsos panecillos tiene una pinta estupenda parece que se salen de la foto tienen que estar buenísimos
me quedo para seguir tu blog
un abrazo
pepe
fajne baeczki, a ta kruszonka jest kuszaca:)
OdpowiedzUsuńczęstuję się! :) pyszna musi być ta kruszonka na nich
OdpowiedzUsuńPiękne muffiny Mirabelko :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńkruszonka to moja ulubiona część ciasta:))) na muffinach też bym chętnie spróbowała:)))
OdpowiedzUsuńnominowałam Cię do one lovely blog award, szczegóły tutaj, zapraszam do zabawy:)
super wyglądają :)
OdpowiedzUsuńTak jak mówisz, są idealne gdy ma się mało czasu na przygotowanie jakiegoś pysznego deseru :D Z porzeczkami pewnie smakują świetnie!
OdpowiedzUsuńO kurczę, chyba nie robiłam jeszcze muffinek z kruszonką. Pyszne:)
OdpowiedzUsuń