Udka kurczaka w herbacie z nutą cynamonu
Na skutek awarii blogspota zniknął mój ostatni post, a z poprzedniego zniknęły komentarze :/ Na szczęście zawsze przezornie piszę najpierw notki w Wordzie, więc odtworzenie czwartkowego przepisu nie było dla mnie problemem... :)
***
W ramach zabawy „Lubię herbatę!” postanowiłam przygotować coś kompletnie zaskakującego. Bo, przyznam szczerze, nigdy nie wpadłabym na to, żeby herbatę wykorzystać jako dodatek do mięsa. Ale przepis z blogu
Grażyny wydał mi się bardzo interesujący. Herbatę zaparzyłam jednak osobno, ponieważ nie chciałam, by w sosie pływały fusy. Nie miałam także całych lasek cynamonu, użyłam więc niewielkiej ilości mielonego – nie chciałam, by ten smak dominował. Sam smak kurczaka jest zaskakujący i faktycznie niecodzienny, delikatnie przeszedł aromatem herbaty, choć dominowały inne przyprawy, które dodałam do marynaty.
***
W ramach zabawy „Lubię herbatę!” postanowiłam przygotować coś kompletnie zaskakującego. Bo, przyznam szczerze, nigdy nie wpadłabym na to, żeby herbatę wykorzystać jako dodatek do mięsa. Ale przepis z blogu
Grażyny wydał mi się bardzo interesujący. Herbatę zaparzyłam jednak osobno, ponieważ nie chciałam, by w sosie pływały fusy. Nie miałam także całych lasek cynamonu, użyłam więc niewielkiej ilości mielonego – nie chciałam, by ten smak dominował. Sam smak kurczaka jest zaskakujący i faktycznie niecodzienny, delikatnie przeszedł aromatem herbaty, choć dominowały inne przyprawy, które dodałam do marynaty.
Polecam wszystkim, którzy chcieliby spróbować czegoś nowego :)
Udka kurczaka w herbacie |
UDKA KURCZAKA W HERBACIE Z NUTĄ CYNAMONU
- 4 tylne ćwiartki z kurczaka (udka + podudzia) lub 8 udek
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 1 nieduży kawałek pora,
- 3 łyżki czarnej liściastej herbaty,
- 3 szklanki wrzątku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki pieprzu
Herbatę zaparzyć w 3 szklankach wrzątku, ostudzić, odcedzić i przelać do miski. Dodać sól, garam masala, kolendrę, kumin, cynamon i pieprz, wymieszać. Dodać udka - powinny być całe zanurzone. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej włożyć do lodówki na całą noc.
Po tym czasie przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia, obłożyć pokrojoną cebulą, marchewką i porem. Zalać ok. 2 szklankami marynaty. Naczynie przykryć pokrywą (lub, w przypadku jej braku - folią aluminiową) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec udka jeszcze ok. 20 minut, żeby zrumieniły się na wierzchu.
Podawać z ryżem lub kaszką kuskus i sałatką.
8 komentarze
Bardzo nietypowy jak dla mnie smak :) Cynamom i herbata z kurczakiem - brzmi intrygująco :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała kiedyś wypróbować - naprawdę mnie zaciekawiło :)
pozdrawiam!
brzmi intrygująco i kusząco :)
OdpowiedzUsuńBardzo zaskakujące połączenie :) Muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńUżywałam już herbaty do dań i wiem że takie połączenie świetnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, warto wypróbować:)
OdpowiedzUsuńw herbacie z cynamonem?
OdpowiedzUsuńo rety, jak orientalnie!
ale bardzo interesująco.
Cieszę się, że zrobiłaś ! Nam bardzo smakowały, muszę powtórzyć :)
OdpowiedzUsuńSama będę musiała spróbować, skoro takie opinie tutaj piszecie :)
OdpowiedzUsuń