Sałatka z pistacjami
Pyszna, lekka sałatka z przepisu Morwy - jedynie awokado zamieniłam na winogrona.
I nic więcej nie napiszę, bo lecę na zajęcia. Miłego dnia wszystkim! :)
SAŁATKA Z PISTACJAMI
(dla 3 osób)
- 1 paczka mieszanki różnych sałat,
- garść orzechów pistacjowych,
- pół pszennej bułki (np. kajzerki), mała kiść winogron,
- 100 g chorizo lub boczku (zastąpiłam surową wędzoną kiełbasą),
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka przyprawy „Grzanki złociste” Kamis
sos:
- 2 łyżeczki musztardy (np. Dijon),
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek (dałam oliwę),
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego,
- sól i pieprz
Wędlinę pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na chrupko i wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby osączyć ją z tłuszczu.
Na patelni stopić łyżkę masła, wrzucić bułkę pokrojoną w drobną kostkę, posypać przyprawą i smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż powstaną chrupiące grzanki.
Winogrona umyć i przekroić na połówki, można wydłubać pestki.
Pistacje obrać i pokroić na połówki.
Wszystkie składniki razem wymieszać w misce.
Sos: Podane składniki połączyć i dokładnie zmieszać, aż powstanie gładka emulsja. Polać sałatkę tuż przed podaniem.
5 komentarze
wyborna ta sałatka:) przydałaby się na drugie śniadanie do pracy:D
OdpowiedzUsuńprzepyszna i piekna kolorowa salatka! :)
OdpowiedzUsuńdo pochrupania.
OdpowiedzUsuńsmakowita... chrup, chrup!
chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńFajna sałatka! Chętnie spróbuję w wersji z awokado, bo uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń