Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z pistacjami

By 10:05

Pyszna, lekka sałatka z przepisu Morwy - jedynie awokado zamieniłam na winogrona. 
I nic więcej nie napiszę, bo lecę na zajęcia. Miłego dnia wszystkim! :) 



SAŁATKA Z PISTACJAMI 
(dla 3 osób) 

  • 1 paczka mieszanki różnych sałat, 
  • garść orzechów pistacjowych, 
  • pół pszennej bułki (np. kajzerki), mała kiść winogron, 
  • 100 g chorizo lub boczku (zastąpiłam surową wędzoną kiełbasą), 
  • 1 łyżka masła, 
  • 1 łyżeczka przyprawy „Grzanki złociste” Kamis 


sos: 

  • 2 łyżeczki musztardy (np. Dijon), 
  • 1 łyżeczka płynnego miodu, 
  • 2-3 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek (dałam oliwę), 
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, 
  • sól i pieprz 


Wędlinę pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na chrupko i wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby osączyć ją z tłuszczu. 
 Na patelni stopić łyżkę masła, wrzucić bułkę pokrojoną w drobną kostkę, posypać przyprawą i smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż powstaną chrupiące grzanki. 
Winogrona umyć i przekroić na połówki, można wydłubać pestki. 
Pistacje obrać i pokroić na połówki. 
Wszystkie składniki razem wymieszać w misce. 

Sos: Podane składniki połączyć i dokładnie zmieszać, aż powstanie gładka emulsja. Polać sałatkę tuż przed podaniem.

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. wyborna ta sałatka:) przydałaby się na drugie śniadanie do pracy:D

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszna i piekna kolorowa salatka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. do pochrupania.
    smakowita... chrup, chrup!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna sałatka! Chętnie spróbuję w wersji z awokado, bo uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń