Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tosty ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

By 23:52 ,

Śniadanie inspirowane przepisem annywk. Trochę czasochłonne, ale szpinak można podsmażyć sobie poprzedniego dnia wieczorem, albo jak ma się jakiś, co został z obiadu... :) A następnego dnia rano jeszcze tylko feta i pomidorki – i siup, pyszne tosty gotowe. :)

 

 
 
TOSTY ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYM POMIDOREM
  • 4 kromki chleba tostowego (najlepiej razowego),
  • ok. 100g szpinaku,
  • ząbek czosnku,
  • trochę sera feta,
  • 2-3 kawałki suszonego pomidora marynowanego w oliwie,
  • pół małej cebuli,
  • sól i pieprz,
  • 1 duże jajko,
  • 3 łyżki mleka,
  • klarowane masło lub olej do smażenia
 
Liście szpinaku umyć, przelać wrzątkiem i posiekać. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulę, dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć na małym ogniu, aż woda ze szpinaku odparuje. Gdy trochę ostygnie, dodać pokruszony ser i drobno pokrojone pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na kromkę chleba nakładać farsz, przykryć drugą kromką. 
Jajko roztrzepać z mlekiem, zamoczyć z obu stron tosty i usmażyć na maśle lub oleju z obu stron, na niezbyt dużym ogniu. Raz po raz tosty dociskać do siebie łopatką, żeby trzymały kształt.

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Takie śniadanie jest prawie jak obiad. Powiem szczerze, że chęynie bym takiego tosta zjadła teraz.

    OdpowiedzUsuń
  2. dodatek suszonych pomidorów jest tu dla mnie wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po takim śniadanku starcza sił na cały dzień :D
    Uwielbiam suszone pomidorki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie brzmi takie połączenie smaków !

    OdpowiedzUsuń
  5. takie cudowne grzanki mogłabym zjeśc nawet na obiad. dziś.

    OdpowiedzUsuń
  6. suszone pomidorki to jest to;) mają nieziemski smak

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł! naprawdę, bym na to nie wpadła

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam,to musi być pyszne.Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń