Tosty ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Śniadanie inspirowane przepisem annywk. Trochę czasochłonne, ale szpinak można podsmażyć sobie poprzedniego dnia wieczorem, albo jak ma się jakiś, co został z obiadu... :) A następnego dnia rano jeszcze tylko feta i pomidorki – i siup, pyszne tosty gotowe. :)
TOSTY ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYM POMIDOREM
- 4 kromki chleba tostowego (najlepiej razowego),
- ok. 100g szpinaku,
- ząbek czosnku,
- trochę sera feta,
- 2-3 kawałki suszonego pomidora marynowanego w oliwie,
- pół małej cebuli,
- sól i pieprz,
- 1 duże jajko,
- 3 łyżki mleka,
- klarowane masło lub olej do smażenia
Liście szpinaku umyć, przelać wrzątkiem i posiekać. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulę, dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć na małym ogniu, aż woda ze szpinaku odparuje. Gdy trochę ostygnie, dodać pokruszony ser i drobno pokrojone pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na kromkę chleba nakładać farsz, przykryć drugą kromką.
Jajko roztrzepać z mlekiem, zamoczyć z obu stron tosty i usmażyć na maśle lub oleju z obu stron, na niezbyt dużym ogniu. Raz po raz tosty dociskać do siebie łopatką, żeby trzymały kształt.
8 komentarze
Takie śniadanie jest prawie jak obiad. Powiem szczerze, że chęynie bym takiego tosta zjadła teraz.
OdpowiedzUsuńdodatek suszonych pomidorów jest tu dla mnie wspaniały :)
OdpowiedzUsuńPo takim śniadanku starcza sił na cały dzień :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam suszone pomidorki :)
ale pysznie brzmi takie połączenie smaków !
OdpowiedzUsuńtakie cudowne grzanki mogłabym zjeśc nawet na obiad. dziś.
OdpowiedzUsuńsuszone pomidorki to jest to;) mają nieziemski smak
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! naprawdę, bym na to nie wpadła
OdpowiedzUsuńMniam,to musi być pyszne.Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuń